Ruim een derde minder transacties koopwoningen in eerste kwartaal 2022

0

In het eerste kwartaal van 2022 zijn 43.923 bestaande koopwoningen van eigenaar gewisseld. Dat was 34,1 procent minder dan een jaar eerder en het laagste aantal woningtransacties in 6 jaar. De prijsstijging loopt verder op. Bestaande koopwoningen waren in het eerste kwartaal gemiddeld 20,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging sinds het begin van de meting. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 zijn er 16,8 procent minder koopwoningen verkocht. In alle Nederlandse provincies was het aantal transacties zowel lager dan een jaar eerder als dan een kwartaal eerder. In Utrecht was de daling jaar op jaar met 38,6 procent het grootst, in Flevoland met 23,9 procent het minst grootst.

Prijsstijging in veel provincies boven de 20 procent
In 8 van de 12 provincies lag de prijsstijging van koopwoningen ten opzichte van een jaar eerder boven de 20 procent. Alleen in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg was de prijsstijging kleiner. Met 25,0 procent was de prijsstijging het grootst in Flevoland. In Limburg was de prijsstijging, met 17,1 procent, het kleinst.

Daling aantal transacties in Amsterdam 42,5 procent
In 3 van de 4 grootste steden (G4) was in het eerste kwartaal van 2022 de daling van het aantal transacties groter dan gemiddeld landelijk. Het aantal woningen dat in Amsterdam van eigenaar wisselde was 42,5 procent lager dan een jaar eerder. In Utrecht en Rotterdam kwam de daling uit op 37,6 en 34,4 procent. Alleen in Den Haag was de daling met 20,5 procent kleiner dan gemiddeld.

Van de G4 was de prijsstijging in Utrecht het grootst. Bestaande koopwoningen waren in de stad Utrecht 21,3 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijgingen in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag waren met respectievelijk 19, 18,7 en 18,6 procent lager dan het landelijke gemiddelde van 20,3 procent.

Daling aantal transacties appartementen ruim kleiner dan landelijk gemiddelde
De daling van het aantal verkochte appartementen lag met 16 procent ruim onder de gemiddelde daling van 34,1 procent. Het aantal transacties van tussenwoningen, vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen was 36,6, 40,4 en nogmaals 40,4 procent lager dan een jaar eerder.

Alle woningtypen waren in het eerste kwartaal van 2022 duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging van tussenwoningen en vrijstaande woningen was met 20,8 procent het grootst.

De NVM publiceerde een paar weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Bron.

Share.

Comments are closed.