Koopwoningen in maart 19,5 procent duurder

0

Bestaande koopwoningen waren in maart 19,5 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging is opnieuw wat kleiner dan een maand eerder. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in maart 93,6 procent hoger.

Minder transacties bestaande koopwoningen in maart
Het Kadaster maakte bekend dat het in maart 15.833 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 37 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 43.923 woningen verkocht, ruim 34 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

Vandaag publiceert het CBS ook prijsinformatie naar regio en woningtype.

De NVM publiceerde een paar weken geleden ook over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Bron.

Share.

Comments are closed.