Borghese Logistics realiseert nieuwbouw voor M&G Group met maximale inzet op ecologie

0

M&G Group brengt de productie en distributie van producten voor rookgasafvoer en ventilatie onder in een nieuw onderkomen dat wordt ontwikkeld door Borghese Logistics. Beide partijen investeren bij het ontwerp en bouw maximaal in duurzaamheid, biodiversiteit en inpassing in het landschap. Meest in het oog springend zijn de bestaande bomen die een groot deel van het pand op bedrijventerrein Assen-Zuid aan het zicht onttrekken.

Half januari is langs de A28 in Assen onder leiding van Borghese Logistics een start gemaakt met de bouw van een nieuw pand. De toekomstige gebruiker is M&G Group, dat op dit moment nog twee locaties in Noord-Nederland heeft voor de ontwikkeling, productie en distributie van oplossingen voor rookgasafvoer en ventilatie. Op de nieuwe locatie wil M&G Group deze activiteiten samenvoegen, wat leidt tot minder pendelverkeer, minder CO2-uitstoot en meer efficiëntie.

Tijdens de ontwikkeling van het nieuwe onderkomen heeft Borghese Logistics in samenspraak met M&G Group extra aandacht besteedt aan de ecologische inpassing. “M&G Group heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil een pand dat bijdraagt aan een gezond binnen- en buitenklimaat. Daarom zochten ze een partner met ervaring in het realiseren van een duurzaam pand voor zowel productie als distributie. Vanaf juni vorig jaar hebben we samen met M&G Group gewerkt aan het ontwerp van dit onderkomen”, vertelt Tessa van Voorthuizen, Real Estate Developer bij Borghese Logistics.

Borghese Logistics is ontwikkelaar van hoogwaardig logistiek vastgoed en legt de focus altijd op de specifieke wensen van de eindgebruiker, met oog voor de omgeving. Met een pipeline van meer dan 200.000 m² nieuwbouw verdeeld over heel Nederland worden uiteenlopende opdrachtgevers bijgestaan met hun plannen.

Adiabatische koeling
Het gebouw zelf is eveneens ontworpen met het oog op duurzaamheid. Door gebruik te maken van adiabatische koeling en ventilatie – met water als koudemiddel – zijn de 300 medewerkers in het pand verzekerd van schone, frisse lucht en een aangenaam binnenklimaat. De parkeerplaats met ruimte voor 302 voortuigen krijgt laadpalen, waarbij twintig procent van de parkeerterreinen alvast wordt voorbereid op het opladen van elektrische auto’s.

Ook voor andere verkeersstromen is volop aandacht. Door de fiets- en looppaden slim te situeren en te scheiden van het vrachtverkeer, kunnen alle medewerkers veilig hun werkplek bereiken. Op het dak komen bovendien zonnepanelen te liggen. “Het pand beschikt in elk geval over een BREEAM-Very Good certificaat. Op dit moment onderzoeken we hoe dat kan worden geoptimaliseerd naar BREEAM Excellent”, legt Van Voorthuizen uit.

Inclusief R&D-ruimte
Het nieuwe onderkomen wordt 12 meter hoog en krijgt een totale oppervlakte van 39.500 vierkante meter. Daarvan is 27.000 vierkante meter bestemd voor productie, inclusief een uitgebreide R&D-ruimte waarin M&G nieuwe producten kan ontwikkelen en testen. Een ander deel met een oppervlakte van 12.000 vierkante meter wordt ingericht als conventioneel magazijn.

Voor kantoren is 3.000 vierkante meter gereserveerd. “Wij zijn nu bezig om de kantoorruimte zo in te delen, dat iedere medewerker maximaal profiteert van daglicht”, weet Van Voorthuizen, die erop wijst dat de eerste contouren van het pand snel zichtbaar zullen zijn. Op 23 december 2022 wordt het pand, naar ontwerp van MIES architectuur, opgeleverd. Aannemer Pleijsier Bouw is verantwoordelijk voor de realisatie.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?