Savills: Nederland absolute hotspot voor life sciences

0

De Nederlandse life sciences sector is de afgelopen vijf jaar significant gegroeid (gemiddeld 43,43 procent per jaar). Dit zien we terug in het aandeel aan durfkapitaal (venture capital), dat in de Nederlandse markt wordt geïnvesteerd is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. In 2019 bedroeg dit € 176 miljoen, en dit is in 2021 gestegen naar €706 miljoen.

Nederland wereldspeler life sciences sector
De deals van 2021 die het meest in het oog springen in Nederland zijn onder andere NorthSea Therapeutics NV, specialist in stofwisselingsziekten, die circa €73 miljoen ophaalde, en biotechbedrijf NewAmsterdam Pharma, gericht op onderzoek en ontwikkeling van therapieën voor cardiometabole aandoeningen, die € 162 miljoen ophaalde.

Nederland heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een wereldspeler op het gebied van life science, mede dankzij de sterke professionalisering van de sector en het feit dat de Nederlandse overheid innovatie volledig omarmt en stimulerend beleid voert. Daarbij zijn de vestigingsmogelijkheden in Nederlandse science parken nog steeds uitstekend. Dit maakt dat we verwachten dat de sector de komende jaren een hoge vlucht zal nemen, hetgeen niet alleen voor Nederland geldt maar voor verschillende Europese landen waaronder Frankrijk, Zwitserland en Duitsland.

Wat betekent dit voor onze vastgoedmarkt?
Deze groei heeft tevens invloed op de kantoorgebruikersmarkt. Uit analyses van Savills blijkt dat elke € 1 miljard aan durfkapitaalinvesteringen 46.000 m² aan vraag naar life sciences vastgoed creëert.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “De sterk toenemende investeringen zullen zich de komende jaren vertalen in nieuwe gebruikersbehoeften. Deze behoeften lopen sterk uiteen en zijn voornamelijk afhankelijk van de mate van het R&D-succes. Succes hangt natuurlijk sterk samen met groei. Voor huurders zijn flexibele contracten en doorgroeimogelijkheden van groot belang.”

“Het verleden wijst uit dat huurders gemiddeld 12 tot 18 maanden na risicokapitaalinvesteringen op zoek gaan naar kantoor- en labruimte. Eén van de belangrijkste componenten is het in handen krijgen van ‘prime’ vastgoed dat aansluit op de groei van het bedrijf.”

Jordy Diepeveen, Director Investment bij Savills in Nederland: “De positie van Nederland als life sciences hotspot maakt dat de beleggersinteresse almaar toeneemt, wat zal resulteren in een verhoogde transactieactiviteit, en tegelijkertijd een impuls zal geven aan het ontwikkelen en/of herpositioneren van life sciences-ruimten.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?