Independer: Eigen geld starters in drie jaar tijd vrijwel verdubbeld

0

Alleenstaande starters met een modaal inkomen hebben in 2022 gemiddeld een bruto jaarsalaris (€38.000) nodig voor de aankoop van een eerste woning. Dit bedrag is eigen geld en staat dus los van het maximale hypotheekbedrag. In drie jaar tijd is het bedrag dat je mee moet nemen om een huis van 60 m² te kunnen kopen vrijwel verdubbeld. In Amsterdam moet iemand die modaal verdient ruim €253.000 zelf inleggen en in stad Utrecht is dat ruim €145.000. Dit blijkt uit de Eigengeldkaart van vergelijkingssite Independer. Uit hun enquête blijkt dat acht van de tien starters twijfelt ooit nog een woning te kunnen kopen.

Een alleenstaande starter met een modaal inkomen (€38.000) moet voor een woning van 60 m² veel eigen geld meenemen. Dat gaat gemiddeld om €38.251. Meer dus dan een bruto (!) modaal jaarsalaris. In de grote steden moet je nog veel meer eigen geld inbrengen. Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer: ”Dit bedrag is nog extra bovenop de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om spaargeld of een schenking”. Ook het forse overbieden op een woning, dat nu gebruikelijk is, kan vaak niet in het hypotheekbedrag worden opgenomen. “Dat moet dus met jouw eigen centen gebeuren. Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later”, aldus hypotheekexpert Lankreijer. Kijk hoeveel eigen geld je in jouw gemeente mee moet nemen.

Independer deed een onderzoek op basis van data van woonplatform Jumba. Daaruit blijkt dat een starter in 2019 nog in 250 gemeenten kans op een woning van 60m2 had, nu is dat nog maar in 160 gemeenten. Independer-expert Marga Lankreijer: ”In de provincie Utrecht is er geen enkele gemeente meer waar je als alleenstaande starter met minder dan €38.000 eigen geld terecht kunt”.

Voor eigen geld kon je voorheen hele woning kopen
Drie jaar geleden moesten alleenwonende starters gemiddeld nog ‘maar’ €22.000 eigen vermogen meenemen. “Inmiddels is dat opgelopen tot gemiddeld ruim €38.000. Bijna een verdubbeling dus. Het gaat dan om mensen met een modaal inkomen die hun hele jaarsalaris, bruto, op de plank hebben moeten liggen. Dat moet je maar hebben”, aldus hypotheekexpert Marga Lankreijer. Maar het kan nog extremer. In 16 gemeenten kon je voor het eigen geld dat je nu moet inbrengen in 1995 nog een gemiddelde woning kopen. In Amsterdam is dit verschil het grootst. Voor het eigen geld dat je nu in Amsterdam moet meenemen, kon je daar in 1995 nog zelfs 2,5 woning kopen.

Jongeren zien het somber in
Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A onderzoek doen onder starters. 78% van de respondenten (jongeren tot en met 35 jaar zonder koophuis) twijfelt of ze door de stijgende huizenprijzen ooit nog een huis kunnen kopen. Dit aandeel was drie jaar geleden nog 53%. De twijfels om ooit nog een geschikte woning te vinden zijn dus enorm gestegen bij deze doelgroep.

Woningnood overstijgt de Randstad
Wil je als alleenstaande starter een woonoppervlak van 80 m², dan blijven er nog maar 42 van de 352 gemeenten over waar de starter een redelijke kans heeft om een woning te vinden met €20.000 op zak. Het is dus niet alleen in de Randstad moeilijk voor starters om een woning te vinden. “Het kopen van een woning lijkt steeds meer weggelegd voor de happy few. Dit probleem begon in de grote steden in de Randstad, maar verspreidt zich nu over bijna het hele land”, zegt Sander van der Aa van woonplatform Jumba.

9 van de 10 starters heeft wel een wens een woning te kopen
Volgens de woonexpert is er zeker sprake van een wooncrisis. “Starters hebben nu het gevoel geen regie te hebben op hun eigen woontoekomst. Je wil ze een kans blijven bieden op een appartement en dat ze misschien daarna met hun overwaarde kunnen doorgroeien naar een groter huis. Maar voor steeds minder starters zit dat kopen van een eerste huis er nog in”, aldus Sander van der Aa van Jumba. Een pijnlijke situatie als je de enquête van Independer erbij haalt. Want bijna 9 op de 10 jongeren (tot en met 35 jaar) zonder koophuis heeft wel degelijk de wens er ooit één te kopen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?