Delft nieuw op nummer 1 in de Savills Student Housing Ranking

0

Internationaal vastgoedadviseur Savills heeft haar jaarlijkse studentenhuisvestingsranking gepubliceerd. De nieuwe nummer 1 van dit jaar is Delft. Vooral het sterk groeiende aantal internationale studenten is hier de drijvende kracht van. Dit komt mede door de relatief hoge plek van Delftse studies in de Shanghai Global Ranking of Academic Subjects. Dit trekt met name Aziatische studenten naar de Technische Universiteit. Daarnaast neemt het aantal Nederlandse studenten toe, wat leidt tot de verwachting dat er in Delft 20% meer uitwonende studenten zijn in ’25-’26.

Savills Student Housing Market Indicator 2021
Deze jaarlijkse ranglijst van Savills geeft inzicht in investeerderskansen per Nederlandse studentenstad. De positie van de steden in de ranglijst is afhankelijk van factoren als vraag-aanbod verhoudingen, toename van uitwonenden studenten, toekomstige bouwplannen, ranking van de universiteit, percentage internationale studenten en de huurprijsstijging.

De sterkste stijger van dit jaar is Amsterdam, dat van de elfde naar de tweede plaats is geklommen. Amsterdam heeft deze stijging te danken aan veel vraag tegenover gelimiteerd aanbod. Daarnaast blijven young professionals door het tekort aan o.a. betaalbare woningen vaker langer wonen in oude studentenhuisvesting, in alle steden maar met name in Amsterdam. Het aanbod wordt vervolgens verder beperkt door de verwachte groei van het aantal internationale studenten met bijna 40% in vijf jaar.

De nummer drie van dit jaar, Tilburg, heeft zijn hoge positie vooral te danken aan de bovengemiddelde huurprijsstijging gecombineerd met de al eerdergenoemde toenemende aantal internationale studenten. In de afgelopen zes jaar is de gemiddelde huurprijs van studentenhuisvesting in Tilburg met 15% toegenomen. Voor de gemiddelde studentenkamer betaalt een student in Tilburg nu 450 euro.

De nummer 1 van vorig jaar, Leiden, is gedaald naar plek 6. Dit komt voornamelijk door de lagere langjarige huurprijsstijging en de toename van aanbod in de pijplijn, zoals More (Bio sciencepark) en Liv aan de Ypenburgebocht; projectren die vorig jaar zijn verkocht. Zo heeft Leiden een significant lagere gemiddelde huurprijsstijging ervaren in de afgelopen zes jaar in vergelijking met bijvoorbeeld de nummer drie, Tilburg. Dit is 15% tegenover 6%.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “De steden zonder universiteit staan opvallend laag in de ranking. Dit komt omdat de daling in het aantal hbo-studenten naar verwachting al in ’23-’24 gaat plaatsvinden. Dit betekent niet dat deze steden – en andere steden die lager in de ranking staan – niet interessant kunnen zijn voor beleggers. Het tekort aan studentenhuisvesting is immers geen plaatselijk, maar een landelijk fenomeen. Ook de steden die lager in de ranking staan kunnen dan ook waarschijnlijk rekenen op voldoende vraag, vooral wanneer het gaat om kwalitatief hoogstaand aanbod.”

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investments bij Savills in Nederland, vult aan: “Met een investeringsvolume van 326 miljoen euro in 2021, heeft de beleggingsmarkt voor studentenhuisvesting een groei van 25% weten te behalen ten opzichte van 2020. Dit komt doordat de fundamenten van de studentenhuisvestingsmarkt, ondanks de eerste opschudding door Covid-19, niet zijn weggeslagen. De internationale diplomastudent blijft naar Nederland komen voor studie. In aanvulling hierop zal het tekort op de korte termijn waarschijnlijk niet worden opgelost. De overheid zal niet genoeg voorrang kunnen geven aan studentenhuisvesting waar ook een tekort is aan sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen en (betaalbare) koopwoningen. Dit levert kansen op voor de professionele studentexploitanten en daarmee kansen voor kasstroomgedreven beleggers.”

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?