Lieven de Key verkoopt zorgcomplex De Keyzer in Amsterdam

0

Woonstichting Lieven de Key heeft complex De Keyzer in de Czaar Peterbuurt in Amsterdam Centrum verkocht aan PATRIZIA. Het complex omvat een gezondheidscentrum, zorgwoningen en drie commerciële eenheden van in totaal 5.000 m². PATRIZIA verwierf het complex namens het PATRIZIA Social Care Fund III. Savills en Van Doorne adviseerden Lieven de Key tijdens bij de verkoop van De Keyzer. PATRIZIA werd in de transactie geadviseerd door Loyens & Loeff en Capital Value.

Het Social Care Fund III werd in Q1 2019 gelanceerd waarbij werd geïnvesteerd in pan-Europees zorgvastgoed, waaronder verpleeghuizen en begeleid wonen. PATRIZIA heeft vorig jaar 250 miljoen euro geïnvesteerd in 13 objecten in Duitsland. Daarmee groeide de portefeuille naar 360 miljoen euro verspreid over 19 objecten.

De verkoop van De Keyzer past in het beleid van Lieven de Key om zorg- en bedrijfsvastgoed dat geen deel uitmaakt van de kernportefeuille te verkopen. Met de inkomsten uit de verkoop van De Keyzer maakt Lieven de Key de bouw van nieuwe sociale huurwoningen binnen en net buiten de ring A10 mogelijk.

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investments bij Savills in Nederland, licht toe: “De Keyzer is een multifunctioneel gebouw, dat ruimte biedt aan een uitgebreid zorgdienstencentrum, zorgwoningen en drie commerciële ruimten. Het volume van internationale investeringen in Nederlands zorgvastgoed neemt toe. Waar dit in 2020 nog €243.000.000 bedroeg, lag het volume in 2021 op € 310.000.000. Dit komt neer op iets minder dan de helft van het totale investeringsvolume (45%) in zorgvastgoed. We verwachten dat dit volume in 2022 nog verder zal groeien, met name vanwege groeiende focus op ESG-factoren vanuit beleggers. De verkoop van De Keyzer trok brede interesse, en we zijn verheugd dat we het complex hebben kunnen verkopen aan PATRIZIA, die hiermee haar intrede doet in de Nederlandse zorgvastgoedsector met haar panEuropese zorgfonds. ”

Esther Murk, vastgoedadviseur bij Capital Value: “Investeringen in zorgvastgoed in Nederland zijn hard nodig. Internationale beleggers met een specialisatie in zorgvastgoed kunnen hier de komende jaren een belangrijke rol in spelen. Zij hebben in het buitenland vaak al veel ervaring opgedaan en brengen veel kennis en kapitaal met zich mee voor de exploitatie van dit type vastgoed.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?