Savills: e-commerce groeispurt blijft record investeringsvolumes en verhuuractiviteit in de Europese logistieke en industriële markt stimuleren

0

• In 2021 werd een recordbedrag van 62 miljard euro geïnvesteerd in logistiek en industrieel vastgoed in heel Europa, een stijging van 79% ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar
• Het VK boekte volumes van € 19,5 miljard, 99% boven het vijfjarig gemiddelde
• Opnameniveaus voor de sector bereikten een record van 38 miljoen m², 28% hoger dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar
• Schaarste blijft de vraag stimuleren met een recordleegstand in Nederland (3,3%), het VK (2,9%), Dublin (1,1%) en Denemarken (1,9%)

Volgens Savills blijft de e-commerce groeispurt de vraag naar industrieel en logistiek vastgoed in heel Europa stimuleren, aangezien er in 2021 nieuwe records werden gevestigd voor zowel investeringsniveaus als verhuuractiviteiten.

Er werd ongeveer 62 miljard euro geïnvesteerd in industrieel vastgoed in heel Europa, een stijging van 79% ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar. Het VK (€ 19,5 miljard) presteerde beter dan de rest van het continent en was goed voor 31% van de totale investeringsactiviteit. Duitsland (€ 8,6 miljard), Frankrijk (€ 6,5 miljard), Zweden (€ 5,8 miljard) en Nederland (€ 5,7 miljard) lieten eveneens sterke niveaus zien.

Uit onderzoek van Savills blijkt ook dat investeringen in industrieel vastgoed goed waren voor 66% van de Europese omnichannel-investeringen in 2021, in vergelijking met 47% in 2019. Deze stijging is te verklaren doordat investeerders bereid waren hogere prijzen te betalen om in het competitieve speelveld transacties te bewerkstelligen.

“De trend dat consumenten tijdens de pandemie overschakelden naar online winkelen, veroorzaakte de e-commerce-boom, die een belangrijke katalysator is geweest voor de groei van deze sector”, zegt Niek Poppelaars, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland. “Tot nu toe vertoont de e-commerce markt weinig tekenen van vertraging, zelfs niet nu de beperkingen zijn opgeheven en fysiek winkelen weer mogelijk is. Als gevolg daarvan heeft de aanzienlijke hoeveelheid kapitaal dat zijn pijlen op de sector heeft gericht ervoor gezorgd de prime yields de afgelopen zes maanden met gemiddeld 27 basispunten gecomprimeerd tot een Europees gemiddelde van 4,20%.”

De gebruikersvraag wordt duidelijk bevestigd door de ongekende niveaus van verhuuractiviteit in de Europese logistieke en industriële sector vorig jaar, met een totale opname van 38 miljoen vierkante meter, 28% hoger dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar. Duitsland (8,6 miljoen m²), Nederland (6,9 miljoen m²) en het VK (5,1 miljoen m²) waren verantwoordelijk voor het leeuwendeel van het transactievolume. Roemenië (+63%), Frankrijk (+63%) en Spanje (+62%) presteerden het sterkst boven hun vijfjarige gemiddelde.

Savills constateert verder dat het recordtekort aan prime voorraad een opwaartse druk op huurprijzen heeft veroorzaakt, met een gemiddelde stijging van 5% op jaarbasis. Londen (+25%), Dublin (+17%) en Praag (12%) waren in 2021 de hardst stijgende markten.

Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial, stelt: “De marktfundamentals waren de afgelopen jaren enorm gunstig voor de sector en ze zullen ook het komende jaar zorgen voor een sterke prestatie. Uit onze European Logistics Census van vorig jaar bleek dat 46% van de gebruikers verwacht de komende 12 maanden meer ruimte nodig hebben. De grootste vraag komt daarbij vanuit de online retail. Europees gezien verwachten we met zo’n beperkt aanbod ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, ondanks stijgende bouwkosten. In Nederland daarentegen, verwachten we een lagere ontwikkelingspijplijn gezien de beperkte beschikbaarheid van grond. Dit zal leiden tot hogere huurprijzen. Ook verwachten we een toenemende vraag naar objecten buiten de traditionele hotspots naarmate de risico-rendement curve van investeerders verschuift.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?