Savills: Eindhoven hardst groeiende kantorenmarkt van Nederland

0

Eindhoven bouwt hard om het tekort aan hoogwaardige kantoren te dichten, aldus het onderzoeksrapport City Special Eindhoven van vastgoedadviseur Savills. Gezien de gebleken interesse in hoogwaardig aanbod en de lage leegstandcijfers onder andere op de campussen, is dit een welkome uitbreiding.

Een groeiende kantorenmarkt, waarbij het risico relatief laag is, is interessant voor beleggers. Zeker op dit moment, aangezien geschikt product schaars is. De Eindhovense kantorenmarkt is hoofdzakelijk het domein van Nederlandse (particuliere) beleggers. Hoewel buitenlandse beleggers Eindhoven steeds beter op waarde weten te schatten, zijn transacties waarbij zij betrokken zijn, schaars. Logische verklaringen zijn: een gebrek aan hoogwaardig product en de onbekendheid en schaal van Eindhoven als kantorenstad.

Kennedytoren en Kennedyplein 300 zijn vrijwel de enige kantoren die in de afgelopen jaren door buitenlandse beleggers zijn aangekocht. 2021 was een jaar waarin buitenlandse kopers echter actiever dan ooit waren in Eindhoven. Zo werden HTCE en Bold Offices door respectievelijk Oaktree Capital/GIC en UBS gekocht tegen historisch lage aanvangsrendementen. De verkoop van HTCE is bovendien de grootste campus deal uit de Nederlandse geschiedenis: met deze transactie is ruim €1 miljard gemoeid.

Figuur: verkoop van HTCE in 2020 is gelijk aan het totale investeringsvolume van 2013-2020 in Eindhoven

Jordy Diepeveen, Head of Acquisities bij Savills in Nederland, zegt: “Buitenlandse beleggers weten de weg naar Eindhoven steeds beter te vinden, wanneer er geschikt product aanwezig is. En aan dat laatste wordt op dit moment gebouwd. Eindhoven heeft naar verhouding de grootste nieuwbouw pijplijn van de G5. De Eindhovense nieuwbouwontwikkelingen tot en met 2024 zijn goed voor maar liefst circa 126.000 m² extra kantoorruimte. Hierbij geldt: kwalitatief aanbod op de juiste plek zal vraag creëren. Juist hier ontbrak het in het verleden aan, met name in het centrum van Eindhoven.”

Win Yan Lam, Research Consultant bij Savills in Nederland, licht toe: “In absolute termen is dat een veelvoud van de Rotterdamse en Haagse nieuwbouw pijplijnen (respectievelijk circa 43.000 m² en 20.000 m²) en bijna evenveel als de Utrechtse pijplijn van circa 133.000 m². Relatief gezien betekenen deze cijfers dat de Eindhovense kantorenvoorraad in de komende jaren met maar liefst 9,1% zal toenemen. Dat is een beduidend hoger groeipercentage dan de rest van de G5.”

Lees het gehele rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?