Deutsche Hypo REECOX: Nederlandse vastgoedeconomie zonder herkenbare zwakten

0

Deutsche Hypo REECOX daalt slechts licht tot 202,3 punten.

Net zoals het voorgaande kwartaal daalde de Nederlandse vastgoedeconomie aan het eind van het jaar opnieuw met 0,5% tot 202,3 punten. In vergelijking met de eindwaarde van 2020 (rond 179 punten) werd een tweecijferige toename van 13,2% gerealiseerd.

Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal: “Aan het eind van het jaar konden in de Nederlandse vastgoedeconomie in vergelijking met de voorgaande kwartalen geen grote veranderingen worden vastgesteld. Het geld zoekt nog steeds een weg naar de markt en onroerend goed is daarbij een veilige en aantrekkelijke investeringsmogelijkheid. Met name logistiek vastgoed is zeer in trek en wordt door veel investeerders als veilige haven beschouwd. Dat blijkt ook uit de rendementsontwikkeling. Met een rendement van tot wel 3 procent is een historisch laag niveau bij logistiek vastgoed bereikt.”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. De inputvariabelen ontwikkelden zich intussen deels tegengesteld. De toonaangevende aandelenindex AEX wist aan het eind van het jaar tot 797,9 punten te stijgen. De beste waarde van het jaar wist met rond 496,9 punten de vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands te bereiken. Het Nederlandse bedrijfsklimaat binnen het kader van de Economic Sentiment Indicator (ESI) ontwikkelde zich met een daling van 4,3% naar 106,2 punten voor het tweede opeenvolgende kwartaal negatief.

“De vraag naar woningen blijft onverminderd hoog. Hotelvastgoed zit nog steeds in zwaar weer. Hier zal de verdere ontwikkeling van de pandemie doorslaggevend zijn. Hetzelfde geldt voor de detailhandel. Hier wordt echter al op de structurele en pandemiegerelateerde uitdagingen gereageerd door objecten voor andere of gemengde doeleinden te gebruiken”, aldus de Bever bij de presentatie van de REECOX-resultaten.

Download hier Reecox 4 2021.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?