Workthere: 2022 wordt een succesvol jaar voor de flexibele kantorenmarkt

0

Hoewel een terugval in de flexibele kantorenmarkt in 2021 haast onvermijdelijk was na een uitdagend 2020, heeft de markt zich sneller hersteld dan verwacht, aldus Workthere. Hierdoor zien we komend jaar positief tegemoet.

Ed Bouterse, Head of Workthere Europe, zegt: “Wij waren positief verrast door het vroegtijdige herstel van de flexibele kantorenmarkt. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 namen de aanvragen toe en het herstel zette vervolgens door in het derde en vierde kwartaal. Door deze inhaalslag zitten we momenteel weer op hetzelfde niveau als voor de pandemie. Nu de vraag naar flexibele kantoorruimte toeneemt, zien we ook de prijzen meestijgen. Waar het begin 2021 nog mogelijk was om flexibele kantoorruimte aan te huren met een flinke korting, is dat nu verleden tijd.”

“Met telkens nieuwe virusvarianten die de kop op steken, ligt Covid-19 helaas nog niet achter ons. Ondanks dat staat de flexibele kantorenmarkt er goed voor én het is bij uitstek een markt die het vermogen heeft om zich snel aan te passen aan de continue veranderende marktomstandigheden.”

Wat staat de flexibele kantorenmarkt te wachten in 2022? Workthere zet de 5 belangrijkste trends voor je op een rijtje:

Meer en grotere aanvragen
De afgelopen maanden ontving Workthere ook steeds grotere aanvragen (> 50 bureaus). Dit is een trend waarvan verwacht wordt dat die komend jaar doorzet. Het is natuurlijk positief dat er steeds meer en steeds grotere aanvragen binnenkomen, maar door het tekort aan flexibele kantorenvoorraad kunnen flexibele kantooraanbieders steeds vaker niet aan deze vraag voldoen. Immers, maar ongeveer 6% van de Amsterdamse voorraad en 2,5% van de Utrechtse voorraad betreft gebouwen die worden gerund door flexoperators.

Hoger opnamevolume flexkantoren
Afgelopen jaar waren flexoperators naarstig op zoek naar nieuwe flexibele kantoorlocaties om uit te kunnen breiden. Deze ontwikkeling zien we op dit moment nog niet terug in het opnamevolume. Hier zal komend jaar verandering in komen. Workthere verwacht namelijk dat de flexibele kantooropname komend jaar met 10% zal stijgen. Een groot deel hiervan zal op basis van een exploitatieovereenkomst zijn in plaats van traditionele huurovereenkomsten. Hierdoor lopen de flexaanbieders minder risico lopen en ze kunnen meedelen in de eventuele winst op EBITDA-niveau.

Verhoogde competitie zal de prijzen opdrijven
De tijd waarin huurders enorme kortingen konden krijgen is nu voorbij. De afgelopen maanden is het evenwicht in de sector hersteld, hetgeen voor gezondere verhoudingen zorgt tussen de flexibele kantooraanbieders en de huurders. We verwachten dat de prijzen per bureau in de loop van het jaar toenemen wegens de aanhoudende concurrentie en het gebrek aan flexibel kantooraanbod. Momenteel is de gemiddelde prijs per bureau € 400, en komend jaar kan dit toenemen tot € 450.

Betaalbare kantoorruimte absoluut onmisbaar
Het ondersteunen van nieuw en opkomend talent is niet alleen belangrijk voor innovatie, maar ook voor het creëren van banen, het ontstaan van nieuwe bedrijven en uiteindelijk het stimuleren van onze economie. De flexibele kantorenmarkt speelt hierin een cruciale rol door start-ups, ZZP’ers, ondernemingen en particulieren toegang te bieden tot betaalbare kantoorruimte.

Flexibele kantoorruimtes op aanvraag, een blijvertje
Door de onzekerheid die de pandemie met zich mee heeft gebracht hebben steeds meer corporates naast hun vaste kantoor ook een flexibele schil toegevoegd, zo blijkt uit de analyse van Workthere. Flexplekken op aanvraag zijn hierdoor ook steeds populairder geworden. Het aanbieden van flexibelere opties, zoals co-working werkplekken op verschillende locaties, stelt werkend Nederland in staat om te werken waar ze maar willen. De belangstelling hiervoor benadrukt de behoefte van mensen om hybride te kunnen werken. Workthere verwacht dat flexibele werkplekken op aanvraag een blijvertje is, vandaar dat het zaak is dat flexibele kantooraanbieders zich aanpassen op de veranderende wensen en behoeften.

Justin Kruseman Aretz, Head of Workthere Nederland, voegt toe: “Hoewel ik verwacht dat Covid niet zo snel uit onze samenleving verdwijnt en nieuwe varianten voor enige onzekerheid kunnen zorgen, staat de Nederlandse flexibele kantorenmarkt er goed voor. Al met al zien wij 2022 positief tegemoet!”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?