RVB Innovatieprijs naar natuur-percentageregeling en vegetatie onder zonnepanelen

0

De ideeën voor vegetatiedaken onder zonnepanelen en een natuur-percentageregeling hebben de RVB Innovatieprijs 2021 gewonnen. De jaarlijkse wedstrijd voor medewerkers van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), die wordt beloond met een beurs van 25.000 euro, stimuleert de ontwikkeling van nieuwe ideeën.

Dit jaar leverde twee winnaars op. Beide ideeën kregen elk 230 stemmen van RVB-collega’s, die op het beste idee mochten stemmen. De winnende ideeën van dit jaar zijn ‘Dubbel Duurzaam’, een brandvertragend vegetatiedak onder zonnepanelen, en ‘Een presentje natuur’.

‘Een presentje natuur’ is een natuur-percentage-regeling die het Rijksvastgoedbedrijf helpt sturen op ongebruikte grond door die terug te geven aan de natuur. Het idee van de regeling is vergelijkbaar met de al bestaande kunst-percentage-regeling, waarbij het RVB wettelijk verplicht is om ongeveer 1 procent van de bouwkosten uit te geven aan kunst.

Lian Blok namens haar winnende team: ‘De natuur-percentage-regeling is niet gebaseerd op totale kosten, zoals bij de kunst-percentage regeling, maar op een percentage van de voetprint van een gebouw. De regeling garandeert op basis hiervan dat een deel van de ruimte rond het gebouw als natuurzone word ingericht. Zo kunnen grotere natuurgebieden in de stad met elkaar verbonden worden.’ Duurzaam beheer moet er voor zorgen dat de natuur zo veel mogelijk zijn gang kan gaan.

Vegetatiedak onder zonnepanelen
Het concept ‘Dubbel Duurzaam’ van het team van Marlotte van den Tol is een manier om met behulp van vegetatie op daken het mogelijke brandgevaar van zonnepanelen op een plat dak te beperken. Traditioneel wordt grint gebruikt om het brandgevaar terug te dringen.

Van den Tol: ‘Hierop dachten wij: ‘waarom geen vegetatiedak? Want dit heeft heel veel voordelen, zowel op het gebied van duurzaamheid als voor de effectiviteit van de panelen. Maar dat is nooit getest.’

Vijf selectiecriteria
Een jury onder leiding van Directeur-Generaal Annet Bertram van het Rijksvastgoedbedrijf nomineerde 5 innovaties uit 22 inzendingen. Alle medewerkers van het Rijksvastgoedbedrijf konden vervolgens stemmen op het beste idee.

De jury beoordeelde de ideeën aan de hand van vijf selectiecriteria. Zo moesten de inzendingen een bijdrage leveren aan de Innovatieagenda 2020-2023 van het Rijksvastgoedbedrijf. Daarnaast werden de ideeën beoordeeld op de mate waarin die een positief effect hebben op de gebruikers van de RVB-panden. En de jury keek naar de maatschappelijke meerwaarde, impact en uitvoerbaarheid binnen het RVB van het idee.

De RVB Innovatieprijs wordt sinds 2018 jaarlijks uitgereikt. Het is een interne prijs om innovatieve ideeën van RVB-medewerkers te stimuleren. Het kan gaan om een innovatief concept, een nieuwe technologie of samenwerkingsvorm. Donderdag 16 december vond de uitreiking plaats van de Innovatieprijs 2021.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?