Savills: Gemiddelde kantorenleegstand Rotterdam hoogste van de G4 – verduurzaming en functiemenging kunnen het verschil maken

0

Rotterdam heeft een relatief hoge leegstand (10,9%) ten opzichte van de andere G4 steden, als Amsterdam (5,5%), Den Haag (4,9%) en Utrecht (6,1%), blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Savills. Deze hoge leegstand is deels te verklaren door de relatief oude voorraad, en beperkte hoeveelheid nieuwe kantoren. Ongeveer 32% van de huidige voorraad is ouder dan 40 jaar. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht ligt dit percentage doorgaans lager (respectievelijk 24%, 32% en 15%). Daarnaast hebben Amsterdam en Utrecht een relatief jonge voorraad, namelijk 10% en 11% van de voorraad is gebouwd na 2010. In Den Haag en Rotterdam is dit aandeel met 3% vrij beperkt.

Hoewel Rotterdam relatief een hoge leegstand heeft in vergelijking tot de overige G4 steden, zijn de verschillen in kwaliteit tussen, maar ook in deelgebieden groot. Zo heeft Kop van Zuid de meest duurzame voorraad. Immers, de leegstand is laag en de voorraad voldoet volledig aan de Label C verplichting. Het CBD daarentegen staat nog voor een substantiële verduurzamingsopgave (8% voldoet niet aan de label C verplichting) en heeft een relatief hoge leegstand (10%).

Scato de Smit, Research Consultant bij Savills in Nederland, licht toe: “Hoewel het CBD nog slagen moet maken, zijn er de afgelopen jaren al veel verbeteringen aangebracht in het gebied. De voorraad is met 10% gekrompen door transformaties van oude kantoren, naar woningen, hotels en scholen. Bovendien zijn er veel horecagelegenheden en leisure functies toegevoegd. Zo heeft Rotterdam CBD de hoogste dichtheid van winkel en horecagelegenheden.

Als gevolg van deze verbeteringen scoort CBD op dit moment ruim bovengemiddeld op functiemenging, in vergelijking tot overige buurten in Rotterdam. Dit blijkt aan de hand een analyse van de Savills Market Indicator.”

Jordy Diepeveen, Head of Acquisitions bij Savills in Nederland, vult aan: “Ondanks verminderde dynamiek in de beleggingsmarkt in de Rotterdamse kantorenmarkt tijdens Covid-19 is er één beleggingsdeal die eruit springt: mixed-use nieuwbouwontwikkeling Tree House, aangekocht door ASR. Er is ook al een huurder voor het kantoorprogramma gevonden, namelijk flex operator The Next Web. Daarnaast is er plaats voor horeca, cultuur en 160 woningen. Deze acquisitie en ontwikkeling geven aan dat Rotterdam CBD nóg meer gemengd gaat worden en dat beleggers de verdere potentie van dit gebied zien.”

Toenemende functiemenging en transformaties naar woningen zullen een positief effect hebben op de leegstand en verjonging van de voorraad. Bovengenoemde ontwikkelingen schetsen dan ook een positief beeld voor zowel gebruikers als beleggers voor niet alleen de korte, maar vooral de lange termijn.

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?