Startup House.nl gaat verder dan kabinet en maakt woningmarkt eerlijker

0

Ethiek is in de makelaarsopleiding een vrij recent onderdeel van het curriculum bleek deze week uit berichtgeving van de NOS. Ethiek en moraal zijn in de sector relevanter dan ooit. De vraag naar huizen is groot en het aanbod is beperkt. Hierdoor ontstaan situaties die niet eerlijk zijn en soms zelfs lijken op maffiapraktijken. Sinds 2001 is makelaar een vrij beroep, dus iedereen kan zich in principe makelaar noemen. Hierdoor neemt de innovatiekracht van de sector toe en dat zou de sector ten goede moeten komen. Maar er verschijnen regelmatig berichten in de media van maffia-achtige praktijken. Zowel geregistreerde NVM makelaars als vrije jongens maken verboden prijsafspraken en doen aan vriendjespolitiek. Het vertrouwen in de sector is laag en het imago van de makelaar is slechter dan ooit. Vereniging Eigen Huis opende in maart het meldpunt oneerlijke biedingspraktijken waar inmiddels 1000 klachten zijn binnengekomen. De sector is doordrenkt van een agressieve Trumperiaanse manier van zakendoen. Transparantie vóór, tijdens en ná het biedproces is volgens Maurits Grosfeld (29) oprichter van startup en huizenplatform House.nl een basisvoorwaarde om de sector eerlijker te maken.

Het platform – dat bestaat sinds eind 2019 – won in september de titel “Beste Startup” tijdens de uitreiking van de Nationale Makelaar Awards. Afgelopen week werd het bedrijf uitgeroepen tot ‘startup van de week’ door ondernemersmagazine Sprout. Momenteel loopt er een crowdfundingcampagne en is al bijna de helft van het doelbedrag van €500.000 geïnvesteerd. Het bedrijf gaat overigens een stuk verder dan het voorstel van het demissionaire kabinet. Het kabinet wil een biedlogboek invoeren om het bieden op huizen transparanter en eerlijker te maken. Kandidaat-kopers kunnen op deze manier alleen achteraf inzien hoeveel en wanneer er door anderen is geboden. Biedingen via House.nl zijn volledig transparant vóór, tijdens en ná het biedproces.

Rol van de makelaar verandert
Het is duidelijk dat het bedrijf een relevant en actueel maatschappelijk probleem oplost. Maar dit gaat ook gepaard met tegenstand uit het grootste deel van de sector. In de huidige markt worden zowel kopers als verkopers benadeeld doordat het (ver)koopproces niet transparant is. Het platform zorgt ervoor dat kopers een eerlijke kans maken op hun droomhuis en verkopers de beste prijs ontvangen, een win-win situatie want de verkoper nu is de koper van straks. Grosfeld snapt op zijn beurt wel dat het grootste gedeelte van de makelaars niet enthousiast is. “De rol van de makelaar verandert door digitalisering en standaardisering. Hierdoor is er geen informatievoorsprong, doordat koper en verkoper stap voor stap over dezelfde informatie beschikken. Een aankoopmakelaar is dan in principe niet meer nodig.” Grosfeld roept op om samen te werken met brancheorganisaties en politiek om de sector eerlijker en transparanter te maken. “Je wilt als sector niet de innovatieboot missen door koppig vast te houden aan achterhaalde concepten, onduidelijke prijzen en vage verdienmodellen. Dat is niet goed voor de klanten en het vertrouwen in de sector.” Aldus Grosfeld.

Eerlijke marktwerking
Dat door een open veiling de huizenprijzen toenemen, wordt door de sector eenzijdig belicht. Door een open veiling kan er inderdaad een hogere verkoopprijs behaald worden, maar komt de prijs ook eerlijk tot stand. Kopers kunnen namelijk het biedproces volgen en meerdere keren in kleine stapjes (over)bieden. Bovendien blijkt dat de matiging tussen de hoogste- en de een-na-hoogste bieder belangrijker is dan de daadwerkelijke hoogte van de verkoopprijs. Met een gesloten biedsysteem is dit niet het geval. De koper kan maar één keer een bod uitbrengen waarbij deze verder aan zijn lot wordt overgelaten en tot het einde van het biedproces in het ongewisse blijft of zijn bod hoog genoeg was en wordt geaccepteerd. “Een transactie moet niet eenzijdig zijn zoals in het huidige systeem. Door eerlijke marktwerking moet iedereen een kans krijgen om voordeel te hebben.” aldus Grosfeld.

Tevreden klanten
Sander Zwiers verkocht zijn huis va het platform, “Ik ben blij dat wij ons huis hebben verkocht via House.nl. Door middel van de veiling kan iedereen die een bod heeft gedaan zien wat de andere biedingen zijn en vervolgens nog een aantal keren bieden. Zo weet je dus precies hoe je er voor staat en ook wat je eventueel nog over zou hebben om voor het huis te gaan. Niet meer blind bieden. Dat gaf ons een goed gevoel met de verkoop van het huis.”

Share.

Comments are closed.