Savills: Groei van het tech-ecosysteem stuwt vraag naar (flexibele) kantoorruimte in Rotterdam

0

De beschikbaarheid van talent, een pro-actieve gemeente, groei van flexibele kantoorruimte, maar ook het aanbod van betaalbare woningen maken van Rotterdam een uitermate geschikte stad voor huisvesting van startende bedrijven, aldus het nieuwste onderzoeksrapport City Special Rotterdam 2021 van vastgoedadviseur Savills. Dit schetst een positief beeld voor zowel gebruikers als beleggers in de toekomst.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “Rotterdam is de tweede kantorenmarkt van Nederland. Kantorengebruikers zijn van oudsher sterk gerelateerd aan de haven en zakelijke dienstverlening. De verbreding van de economie door de groei van de ICT sector zorgt ervoor dat deze traditionele schets van Rotterdam niet meer klopt. Dit zie je terug in de Rotterdamse kantoorgebruikersmarkt. Het aandeel ICT verdubbelde tussen 2015 en 2020, al maakt het nog steeds een bescheiden onderdeel uit van de totale gebruikersmarkt (10%).”

De ICT sector verdubbelde in aandeel tussen 2015 en 2020. Youwe Concept B.V, LiveChat Service B.V, eServiceware.com B.V en Quyntess, Capptions B.V zijn voorbeelden van ICT ondernemingen die in 2020 kantoorruimte huurden. Ook in 2021YTD (7,8%) maakt ICT nog een bescheiden onderdeel uit van de totale opname. De reden hiervoor is dat deze ondernemingen over het algemeen in een startende fase zijn en overwegend niet meer dan 1.000 m² kantoorruimte nodig hebben.

Het aantal startende tech bedrijven groeit echter snel, zo had Rotterdam 800 startups in 2019 en heeft het er inmiddels 1.728. Naast de groei van het aantal startups is de waarde van het Rotterdamse tech-ecosysteem de laatste jaren explosief gegroeid (+1375%). Deze groeide relatief gezien harder dan Amsterdam (+900%), de stad met één van de grootste tech-ecosystemen van Europa. ICT wordt dus langzamerhand een steeds belangrijkere sector voor de Rotterdamse economie.

De komende jaren lijkt er veel potentie voor de flexibele kantorenmarkt, gezien de verwachte verdere groei van startups, maar ook de relatief beperkte grootte van de flexvoorraad (2,2%) in vergelijking tot Amsterdam (5,9%).

Flexibele kantooraanbieders waren in 2020 terughoudend in het aanhuren van kantoren. Opvallend is dat juist een partij als Microlab (flexibele kantooraanbieder) in 2021 aanhuurde. De bezetting van flexibele kantoorruimte is in Rotterdam toegenomen (90%), door onder meer vraag van startende (tech) bedrijven.

Lex van Ingen, van het boekingsplatform Workthere, legt uit: “Hoewel Rotterdam in grootte van het tech-ecosysteem voor Amsterdam onder doet, heeft Rotterdam als stad veel te bieden. De stad heeft toegang tot talent uit zowel de technologiesector (TU Delft) als het bedrijfsleven (Erasmus Universiteit), belangrijke ingrediënten voor het oprichten van startende bedrijven. Naast talent, profiteert Rotterdam van een oververzadigd Amsterdam. Amsterdam heeft zo’n stijgende vraag gekend, zowel op het gebied van woningen als kantoorruimte, dat Rotterdam een aantrekkelijk alternatief is geworden voor zowel studenten en startende bedrijven. Rotterdam heeft bijvoorbeeld de meest betaalbare woningmarkt van de G4.”

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?