TBD verkoopt duurzame hoogstedelijke ontwikkeling ‘Crossroads’ aan MN en De Key

0

Projectontwikkelaar To Be Developed (TBD) heeft de stedelijke ontwikkeling Crossroads in Amsterdam Nieuw-West verkocht aan MN/PMT en woonstichting Lieven De Key.

De innovatieve architectonische mixed-use ontwikkeling, naar het ontwerp van MVSA Architects, bestaat uit twee markante woontorens met een commerciële plint en behelst in totaal ca 31.000 m². De oostelijke toren bestaat uit 132 studentenwoningen die in samenwerking met De Key worden ontwikkeld. MN heeft namens haar opdrachtgever PMT (Pensioenfonds Metaal en Techniek) 119 middeldure huurwoningen, 120 vrijesectorwoningen en de commerciële plint aangekocht, welke voor een groot gedeelte langjarig is verhuurd aan een supermarkt. De bouw van Crossroads is in handen van VolkerWessels onderneming Boele & van Eesteren en gaat in 2022 van start.

Crossroads brengt transformatie stationsgebied Sloterdijk in stroomversnelling
Crossroads vormt het centrumplan van het stationsgebied Sloterdijk, welke momenteel wordt omgevormd naar een multifunctioneel gebied. Het project bestaat uit vier bouwdelen, elk met een eigen hoogwaardige architectuur. De plint heeft een zeer transparant en uitnodigend karakter. De middenbouw biedt ruimte aan riante appartementen en vormt de overgang naar de woontoren van 90 meter hoog, vanwaar de glazen hoeken een prachtig uitzicht bieden op de stad. De tweede toren, waar studentenwoningen worden gerealiseerd, wordt 40 meter hoog en krijgt opvallende balkons. Crossroads geeft antwoord op de almaar toenemende vraag naar goede, duurzame en betaalbare woningen in Amsterdam. Om de stedelijke leefkwaliteit te stimuleren komen er verschillende publieke voorzieningen, gericht op de buurt en bewoners. Speerpunten zijn ruimtelijke kwaliteit en het waarborgen van sociale veiligheid.

“Waar wegen en mensenstromen elkaar kruisen, krijgt het stationskwartier Sloterdijk een frisse, groene en dynamische boost. Crossroads maakt een sterk architectonisch statement en creëert tegelijkertijd een oplossing voor zowel de stedelijke verdichting evenals het woningtekort.”
Roberto Meyer, MVSA Architects

“Ik ben zeer verheugd dat MN en De Key ons het vertrouwen hebben gegeven om dit beeldbepalende project te realiseren. Op dit moment bouwen we in het centrum van Den Haag in het project Sonate voor MN toren Adagio, wat tevens door MVSA Architects is ontworpen. Het project Crossroads is een logistieke uitdaging die we samen met alle partners en stakeholders aangaan. Ons team staat klaar om dit architectonische hoogtepunt te realiseren.”
Peter Mannak, Boele & van Eesteren

“Crossroads is in veel opzichten een uitzonderlijk project. Niet alleen technisch zijn de ambities heel hoog door de lage EPC eis, klimaatbeheersing, waterberging, akoestische oplossingen en omgang met trillingen door de locatie naast het spoor. Ook financieel, juridisch en programmatisch is dit meest complexe en uitdagende project dat we tot nu toe als TBD hebben ontwikkeld. Dit was nooit gelukt zonder het commitment van onze partners MN, De Key, Boele & van Eesteren en het projectteam van de Gemeente Amsterdam. Die allemaal hard hebben gewerkt om te zorgen dat dit project er komt.”
Hans Woerlee, TBD

“Met de aankoop van het project Crossroads geven we invulling aan de ambitie van onze opdrachtgever om de Nederlandse vastgoedportefeuille in omvang verder te laten groeien. Daarnaast sluit het project aan op onze doelstellingen om de portefeuille verder te verduurzamen en te investeren in betaalbare woningen voor een brede doelgroep.”
Remy van Dinther, MN

“Lieven de Key is verheugd dat we met Crossroads 132 studentenwoningen toevoegen aan de stad Amsterdam; duurzame woningen in een buurt die volop in ontwikkeling is en waar aandacht is voor groen en leefbaarheid. Het is een dynamische plek voor studenten, met een mix van wonen en werken, gelegen naast stationsgebied Sloterdijk en op fietsafstand van de Amsterdamse binnenstad. Met deze prachtige woontoren van 14 verdiepingen draagt Lieven de Key bij aan de dynamiek van de stad door jongeren de kans te bieden om een eerste stap te zetten op de woningmarkt.”
Eelco Siersema, Lieven de Key

Ronald Koemans, Associate Director Residential Investments, zegt: “De skyline van Sloterdijk krijgt er een innovatieve, klimaat adaptieve ontwikkeling bij met een EPC van 0,15 en een GPR-score van gemiddeld 8. Project Crossroads is een belangrijke aanjager voor de rest van het centrumgebied Sloterdijk. Het wordt een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, en waar wonen, werken, winkelen samenkomen. Wij zijn er dan ook bijzonder trots op dat wij deze grootschalige nieuwbouwtransactie hebben mogen begeleiden.”

Bij de transactie is TBD bijgestaan door Savills en DLA Piper. NautaDutilh en Capital Value hebben MN/PMT bijgestaan.

Share.

Comments are closed.