25.000 flexwerkplekken erbij in Europese kantorensteden

0

In de 44 belangrijkste kantorenmarkten van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika groeide de flexkantorenmarkt met 155.000 m² in de eerste helft van dit jaar. Daarmee zijn er 25.000 extra werkplekken bijgekomen. Dat blijkt uit het rapport ‘Flexpansion 2021’ van vastgoedadviseur Colliers.

Er werd voor 285.000 m² aan nieuwe flexkantoren geopend, flink meer dan de 162.000 m² in het eerste halfjaar van 2020. Er werd ook voor 130.000 m² aan kantoren gesloten. Dat is bijna dubbel zoveel.

“De markt is dit jaar een stuk meer in beweging dan in 2020. Het vertrouwen na de eerste klap neemt snel toe en wordt ook gevoed door de opkomst van hybride werken,” zegt Dré van Leeuwen, Executive Director Capital Markets & Agency.

WeWork sloot veel vestigingen
Bijna een derde van de verdwenen flexkantoorruimte kwam van WeWork, die flink reorganiseerde om het bedrijf winstgevend te krijgen en naar de beurs te gaan. Vooral in Barcelona, Kopenhagen, Londen en Oslo ging het om grote oppervlakten die hierdoor vrijkwamen. De rest van de gesloten flexkantoren was vooral voor rekening van kleine operators die slechts één vestiging hadden.

De twee grote spelers, IWG en WeWork, blijven actief maar hun dominantie lijkt de laatste jaren te slinken. Ze zijn nu goed voor een vijfde van de pijplijn, terwijl ze een derde van het bestaande aanbod bezitten. Met een gemiddeld flexkantorenaandeel van slechts 2% in de 44 onderzochte steden, is er dus voldoende kans voor andere spelers om een voet aan de grond te krijgen. Zo heeft het uit Eindhoven afkomstige Microlab recent een locatie van 7.500 m² in Rotterdam geopend.

“Zoals verwacht komen er steeds meer kantooreigenaren met eigen flexconcepten bij,” vertelt Dré van Leeuwen. “The Collection, het nieuwste merk van HighBrook Investors en REB Projects, brengt luxe naar de Amsterdamse flexmarkt. Ze willen binnen twee jaar elf vestigingen in historische kantoorgebouwen in de binnenstad openen.”

Amsterdam op plek twee
In Amsterdam zijn nu 52 operators actief met 148 vestigingen. Dit is ongeveer 6,1% van de totale kantoorruimte in de stad, de hoogste score na Kopenhagen. In Rotterdam gaat het om 15 operators en 42 vestigingen. Hier gaat het om 3% van de totale kantorenvoorraad.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?