Deutsche Hypo REECOX: Nederlandse vastgoedeconomie nagenoeg constant

0
  • Nederlandse vastgoedeconomie nagenoeg constant
  • Deutsche Hypo REECOX daalt licht tot 203,3 punten

De Nederlandse vastgoedeconomie ontwikkelde zich in het derde kwartaal analoog aan de dalende REECOX Duitsland. In vergelijking met de zomermaanden is de REECOX-waarde licht gedaald met 0,5% tot 203,3 punten bij de laatste telling.

Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal van de Deutsche Hypo: “De Nederlandse vastgoedmarkt is optimistisch gestemd, ook alis het jaar nog niet voorbij. Er zitten nog veel deals in de pijplijn. Op goede lokaties blijft logistiek-en kanorenvastgoed erg in trek bij met name internationale investeerders.”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. De ontwikkeling van deze inputvariabelen was gedeeltelijk tegengesteld: De toonaangevende aandelenindex AEX heeft zijn positieve koers in het derde kwartaal voortgezet met een stijging van 5,8 % tot 771,9 punten. De vastgoedaandelenindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands daarentegen is na drie positieve kwartalen nu met een opmerkelijke 12,1 % gedaald tot 424,6 punten. Het Nederlandse ondernemingsklimaat daalde eveneens met 2,4% tot 111,0 punten na een uiterst positieve prestatie in het voorgaande kwartaal.

De nadruk ligt duidelijk op huisvesting. Maar hier is er gewoon een gebrek aan produkt: Er wordt te weinig gebouwd. Doorlooptijden van idee tot voltooing van acht jaar en langer zijn géén uitzondering. In de detailhandel komt er weer meer belangstelling van investeerders voor toplocaties. In de stadscentra vinden vaak verbouwingen plaats met als gevolg meer gemengde toepassingen , dit brengt forse veranderingen in de omgeving – meestal ten gunste van woonruimte”, benadrukte de Bever bij de presentatie van de REECOX-resultaten.

Download hier Reecox 3-2021.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?