Savills: Kantooropname Utrecht liep in de eerste helft van 2021 terug met 65% in vergelijking met de eerste helft van 2020

0

Volgens het Savills onderzoeksrapport ‘City Special Utrecht 2021’ was er tijdens de pandemie minder vraag naar kantoorruimtes in Utrecht, met uitzondering van sommige bedrijfssectoren en bedrijven die kantoorruimtes wilden huren met kortlopende contracten.

Lotte de Jong, Head of Tenant Representation bij Savills in Nederland, licht toe: “Tijdens de coronamaanden kwam de totale opnamedoor een klein aantal partijen die relatief grote metrages opnamen. Bijvoorbeeld, Zorg van de Zaak N.V. (3.240 m2), Rijksvastgoedbedrijf (5.400 m2) en Fujitsu Technology Solutions B.V. (3.605 m2). Bij sommige bedrijfssectoren, zoals de zorg, ICT en zakelijke dienstverlening, steeg de vraag naar kantoorruimte tijdens de pandemie, tegelijkertijd bleef de vraag uit bij veel andere bedrijfssectoren waardoor de totale opname in de Utrechtse kantorenmarkt is gedaald.”

De grote diversiteit aan kantoorgebruikers die Utrecht kenmerkt bleef tijdens de pandemie (20Q2-21Q2) intact, hetgeen wordt bevestigd door een analyse die de diversiteit voor én tijdens de pandemie uiteenzet (19Q1-20Q1). Ondanks dat er nog steeds vele verschillende typen bedrijven in Utrecht op zoek waren naar kantoorruimte, zijn de verhoudingen tussen de verschillende bedrijfssectoren wel flink veranderd.

Ondernemingen in de zorg, ICT, groot- en detailhandel, overheid en zakelijke dienstverlening waren de dominantste sectoren tijdens de pandemie. Ondernemingen in deze sectoren hebben over het algemeen minder problemen ervaren van de gevolgen van corona. Deze sectoren waren verantwoordelijk voor 69% van de opname tijdens de pandemie, dit percentage lag pre-Covid op 30%.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, zegt: “Ondanks een tegenvallende opname in de eerste helft van dit jaar, herstelde de vraag wel in 2021Q2 ten opzichte van 2021Q1 (+27%). De eerste tekenen van herstel uiten zich onder andere in een forst stijgende vraag naar flexibele kantoren. De markt voor flexibele kantoorruimte laat over het algemeen sneller herstel zien dan de normale (conventionele) kantorenmarkt; oftewel de flex-markt is vroeg cyclisch, waardoor na een herstel van de flex-markt over het algemeen een herstel van de totale markt volgt.”

Justin Kruseman Aretz, Head of Workthere Netherlands, het Savills platform voor flexibele kantoorruimte, vult aan: “In de brede zin, uiteenlopend van MKB’s tot corporates, steeg de vraag naar flexibele kantoorruimte. Sommige bedrijven wilden tijdens de pandemie een flexibele schil toevoegen aan hun huisvesting door middel van het huren van kleinschalige ruimtes met kortlopende contracten. De vraag naar flexibele kantoorruimte valt daardoor hoger uit dan de vraag naar conventionele kantoorruimte.”

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?