Hoog Lindoduin winnaar Haagse Woonprijs 2021

0

Het Project Hoog Lindoduin van Vestia in Den Haag is de winnaar van de Haagse Woonprijs 2021. De prijs is maandag 15 november uitgereikt door de Haagse wethouder Stadsontwikkeling Anne Mulder tijdens het symposium Den Haag – Back to the Future.

De Haagse Woonprijs is vorig jaar in het leven geroepen door de Stichting Wonen in Den Haag. De Haagse Woonprijs waardeert projecten die een kwaliteitsimpuls zijn op het gebied van wonen met impact op de omgeving. Naast de uiteindelijke winnaar Hoog Lindoduin waren nog vier projecten genomineerd:

  • HD Groep/Van Wijnen met het project De Hoge Regentesse
  • Lion Development/Bureau Kroner met het project Transformatie wijkkerk in Moerwijk tot woonzorggebouw
  • Synchroon met Finest of Ockenburgh
  • VORM/Local en BPD met de Binck Plaats

De genomineerde projecten kennen een grote variatie: nieuwbouw en transformatie in verschillende segmenten in diverse delen van de stad, maar altijd met een grote impact op de omgeving. De gecombineerde vak- en publieksjury maakte een keuze aan de hand van vijf beoordelingscriteria; de klantbehoefte, de impact op de leefomgeving, de woningbouwambities van Den Haag, de bijdrage aan een duurzame woonomgeving en de vertaling van het voorafgaande in een integraal ruimtelijk ontwerp. Een bezoek aan alle projecten en een uitgebreide toelichting van de inzenders gaven de jury een goed beeld van de fraaie projecten.

Hoog Lindoduin
Deze transformatie houdt veel sociale huurwoningen in stand en middeldure huurwoningen op de bovenste drie lagen zorgen voor meer differentiatie. Vestia benutte de mogelijkheden optimaal door de woningen aan te passen aan de eisen van deze tijd zonder woningen samen te voegen. De woningen zijn sterk gemoderniseerd en verduurzaamd. Galerijen en balkons zijn verruimd en architectonisch verfijnd vormgegeven. Zo verbeterde de woonbeleving sterk. Ook kwam er een collectieve ruimte voor huurders om elkaar te ontmoeten. De flat heeft met de vernieuwing z’n troosteloze karakter afgeschud en is sterk vernieuwd. De jury is onder de indruk van de geleverde prestatie door corporatie Vestia, architect Splinter Architecten en bouwer BAM Wonen. Het is doordacht, functioneel, esthetisch en eerlijk. Maar het beste compliment komt van een teruggekeerde bewoner, die tegen de jury sprak van zijn “villa aan zee”.

Linda Schalkwijk, regiomanager Den Haag, nam namens Vestia de prijs in ontvangst: “Met een sterk team is een prachtig en duurzaam resultaat neergezet, waar bewoners nu van genieten. Gelukkig ook oorspronkelijke bewoners die zijn teruggekeerd. Wij zijn ontzettend trots en blij met deze erkenning.” De prijs is een papieren kunstwerk waarin de Haagse kunstenares Vera van Wolferen op bijzondere wijze een aantal Haagse iconische gebouwen heeft verwerkt.

Stichting Wonen in Den Haag en de Haagse Woonprijs
De Stichting Wonen in Den Haag is een samenwerkingsverband van circa 30 professionele partijen die dagelijks actief zijn in de Haagse woningmarkt. Ontwikkelaars, woningcorporaties, makelaars, beleggers en bouwbedrijven zijn middels het platform op eigen wijze betrokken bij het bevorderen van een goed functionerende Haagse woningmarkt. De leden dragen bij aan het creëren van goede woningen, wijken en een prettig leefklimaat in Den Haag. De Stichting Wonen in Den Haag geeft met het uitreiken van de Haagse Woonprijs een nadere invulling aan het kennisplatform voor marktpartijen, woningcorporaties en overheid.

Hans Borsje, voorzitter van de jury, is zeer te spreken over de succesvolle tweede editie van de Haagse Woonprijs: “Het succes wordt voor een groot deel bepaald door de hoge kwaliteit van de recent opgeleverde projecten in Den Haag. De genomineerde projecten laten zien dat Den Haag steeds rijker wordt aan mooie woonproducten in een goede woonomgeving. Ik kijk nu alweer uit naar volgend jaar voor de Haagse Woonprijs 2022.”

Jury
De jury bestond uit professionals en een inwoner van Den Haag.

  • Hans Borsje – Voorzitter jury | Voorzitter Stichting Wonen in Den Haag | Regiomanager VolkerWessels Vastgoed
  • Chris Schaapman – Adviseur/eigenaar Kerk & Co
  • Jeroen Geurst – Directeur Geurst & Schulze architecten
  • Annemarie Jol – Adjunct-directeur AM Zuidwest
  • Jorien Vlaanderen – Inwoner van Den Haag

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?