Nieuwbouwproject BUUR in Utrecht Leidsche Rijn wint Middenhuur Award met bijzonder concept voor gemengd wonen

0

Unieke samenwerking tussen marktpartij en corporaties zorgt voor ontmoeting en verbinding in de wijk.

Wonam heeft de Middenhuur Award 2021 gewonnen met het project BUUR. Het nieuwbouwproject in Utrecht Leidsche Rijn Centrum is een initiatief van Wonam en de woningcorporaties Mitros en Portaal. Er komen 454 huurwoningen in de sociale huur en middenhuur. BUUR won de award vanwege de unieke dubbele samenwerking en het bijzondere woonconcept, waarbij sociale huur en middenhuur op gebouwniveau worden gemixt. De verwachte oplevering van de eerste woningen is najaar 2023.

Midden in de samenleving
BUUR bestaat uit drie gebouwen met 2-en 3-kamerappartementen, waarvan 314 woningen in de sociale huur en 140 in de middenhuur. Het project wordt gerealiseerd door ERA Contour. Woonhave is de beleggingspartner voor de middenhuurwoningen. Melanie Egberts, Manager Projectontwikkeling bij Wonam: ‘In BUUR leven buren niet naast elkaar, maar mét elkaar. De sociale huurwoningen en middenhuurwoningen worden gemixt. Huurders met verschillende achtergronden wonen straks samen in dezelfde gebouwen en delen de gemeenschappelijke ruimte. Zo stimuleren we ontmoeting en versterken we de sociale verbinding in de wijk.’ De woningen worden verhuurd volgens het Actieplan Middenhuur van de gemeente Utrecht.

BUUR als beste uit de bus
De Middenhuur Award is een initiatief van ontwikkelaar Sustay en adviesbureau Stec Groep, in samenwerking met de TU Delft, het Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties en PropertyNL. Jurylid Martijn Balster, wethouder Wonen gemeente Den Haag, over het winnende project BUUR: ‘Het is mooi om te zien dat er een samenwerking is ontstaan tussen niet één, maar twee corporaties en een ontwikkelaar. De entrees en garages worden gedeeld door zowel de sociale huur als de middenhuur doelgroep; iets wat je niet vaak ziet. Daarbij worden de woningen verhuurd volgens het Actieplan Middenhuur van de gemeente Utrecht, waarin een minimale exploitatieperiode is opgenomen en een maximale jaarlijkse huurprijsstijging. Met in totaal 454 woningen binnen het betaalbare segment worden er écht stappen gemaakt.’

Flinke toevoeging aanbod sociale huur
Naast middenhuur biedt het project ook een flinke uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen in de buurt. Maarten Cornelissen, Manager Vastgoed Mitros: ‘Er is in Utrecht een grote behoefte aan sociale huurwoningen, de wachtlijst is fors. Daarom pleiten we altijd voor minimaal 35% sociale huur in nieuwbouw, in dit project realiseren we bijna het dubbele. Dat is geweldig natuurlijk, mogelijk gemaakt door de goede samenwerking van deze partijen. De woningen komen ook nog eens op een prachtlocatie, vlakbij alle voorzieningen.’

Een goede BUUR
Marlies Krol-Cools, directeur Vastgoedprojecten bij Portaal: ‘De naam van dit complex is perfect gekozen. Een goede buur is namelijk beter dan een verre vriend. Wonam, Mitros en Portaal trekken in dit project als goede buren met elkaar op. Het bouwen en opleveren van sociale huurwoningen, zodat meer mensen een betaalbare woning krijgen, vinden we belangrijker dan ons eigen corporatiebelang. Goede buren vertrouwen elkaar, passen op elkaars huis. Wij werken in dit project samen op basis van vertrouwen. Als we iets juridisch moeten uitzoeken, geven we deze taak aan één van ons. De andere twee vertrouwen op het uitzoekwerk. En dat is belangrijk. Zo doe je geen dubbel werk. En dat bespaart kosten. Zo kunnen we slimmer, sneller en beter samenwerken.’

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?