Funda in business derde kwartaal 2021: Toenemende interesse in horecalocaties

0

In het derde kwartaal van 2021 nam op funda in business de interesse in horecalocaties op alle fronten toe. Zo werd het beschikbare aanbod vaker bekeken dan in het tweede kwartaal en steeg het aantal keer dat op een horecalocatie werd gereageerd. Dit in tegenstelling tot kantoor-, bedrijfs- en winkelruimtes. Dit type bedrijfspanden werd juist minder bekeken op funda in business dan vorig kwartaal en bedrijfsmakelaars kregen minder contactaanvragen. De flinke stijging van horecalocaties is opvallend, omdat het derde kwartaal in de zomerperiode valt en daardoor traditioneel vrij rustig is voor commercieel vastgoed op funda in business.

Quintin Schevernels, CEO funda: ‘Dat horeca er in het derde kwartaal zo uitspringt op ons platform is interessant. De belangstelling voor horecalocaties wijkt zowel af van alle overige categorieën op funda in business, als van de seizoenstrend van het derde kwartaal. Het was voor de horeca dan ook een heel ander kwartaal. Het lijkt erop dat de heropening na corona voor hernieuwd vertrouwen heeft gezorgd, waardoor grote ketens inzetten op expansie en kleinere ondernemers een eigen zaak weer aandurven.’

Kantoren, bedrijfsruimtes en winkels
In de drie grootste categorieën van funda in business nam zowel het aantal bekeken objecten als de contactopnames af. Voor bedrijfsruimtes daalde het totaalaantal bekeken objecten met 11,9%, voor kantoorruimtes met 3,6% en winkelruimtes met 3,4%. Het totaalaantal contactopnames met de bedrijfsmakelaar daalde vooral voor bedrijfsruimtes (-7,3%). Bij winkels lag dit iets lager dan vorig kwartaal (-1,6%) en voor kantoorruimtes bleef het gelijk. Wel lijkt de vraag in deze laatste twee categorieën serieuzer. Zo blijkt uit kwartaalcijfers van de NVM dat er het derde kwartaal meer kantoor- en winkelruimtes zijn verhuurd dan in het kwartaal ervoor.

Horeca
Het totaalaantal bekeken horecalocaties steeg in Q3 met 8% ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook het aantal contactopnames per object groeide met 13%. Henk Sluiter, directeur Adhoc Horecamakelaars: ‘Natuurlijk was er terughoudendheid tijdens de crisis. Maar nu is het consumentenbestedingspatroon goed en de economische voortekenen zijn gunstig. Onze klanten willen allemaal uitbreiden en geven vol gas. Bij die expansie zien we dat één ding anders wordt benaderd: de buitenruimte. Niet alle ketens hoeven hartje centrum te zitten, maar ondernemers willen wel een terras. Buiten kunnen zitten is essentieel, een back-up voor als er weer een virus komt.’

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?