Pararius: Vrije sector huurprijzen weer in de lift

0

Gemiddelde vierkantemeterprijs stijgt met 2,5 procent.

De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2021 met 2,5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. De afgelopen vier kwartalen daalden de huurprijzen in de vrije sector als gevolg van Covid-19, maar dit kwartaal werd weer een prijsstijging gemeten.

Amsterdam en Rotterdam
In de vijf grootste steden van Nederland, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht, stegen de huurprijzen in het derde kwartaal van 2021 ten opzichte van een jaar eerder. De hoofdstad is nog altijd de duurste stad om een woning te huren. De huurprijzen in Amsterdam stegen het afgelopen kwartaal met 1,6 procent, nieuwe huurders betaalden gemiddeld € 22,44 per vierkante meter per maand. Met uitzondering van stadsdeel Oost werden in alle Amsterdamse stadsdelen prijsstijgingen gemeten.

Jasper de Groot, directeur van Pararius: “De expatmarkt draait als nooit tevoren en het short stay aanbod dat tijdens Covid-19 op de reguliere huurmarkt werd aangeboden verdwijnt weer van de markt omdat ook het toerisme weer op gang komt. Dit, tezamen met de al bestaande grote schaarste aan vrije sector huurwoningen, ligt ten grondslag aan de recente prijsstijging.”

De huurprijzen van woningen in de vrije sector stegen in Rotterdam met 1,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld € 16,36 per vierkante meter per maand. In het centrum van de Havenstad lagen de vrije sector huurprijzen afgelopen kwartaal op gemiddeld € 18,43 per vierkante meter per maand. Procentueel gezien verandert er in het centrum vrijwel niets ten opzichte van vorig jaar: het gaat om een stijging van slechts 0,2 procent.

Eindhoven, Utrecht en Den Haag
Eindhoven is met een vierkantemeterprijs van € 14,85 de goedkoopste G5-stad. Huurprijzen stegen hier het afgelopen kwartaal met 8,1 procent ten opzichte van vorig jaar. In Utrecht en Den Haag gingen huurprijzen met respectievelijk 5,2 en 1,9 procent omhoog. De aanvangshuur voor nieuwe huurders was in Utrecht gemiddeld € 18,38 per vierkante meter per maand, in Den Haag betaalden huurders € 16,30.

Huurwoningen in de vrije sector net zo schaars als vóór pandemie
In het derde kwartaal van 2020 daalden de huurprijzen voor het eerst in zes jaar, en ook de kwartalen daarna kenden een procentuele prijsdaling. De komst van Covid-19 bleek hiervoor een directe katalysator. Volgens De Groot had dit onder andere te maken met wegblijvende expats. “Vrijgekomen huurwoningen werden minder makkelijk verhuurd, met name in het hogere segment. Om leegstand te voorkomen en woningen alsnog te verhuren, werden huurwoningen aantrekkelijker geprijsd.”

Dat dit een tijdelijk effect is geweest, is volgens De Groot duidelijk. “We zien aan de Engelstalige versie van onze website, Pararius.com, dat het aantal contact- en informatieaanvragen van expats enorm is toegenomen. Dat de huurprijzen het afgelopen kwartaal weer zijn gestegen is niet meer dan logisch.”

Feit blijft dat de huurmarkt oververhit is en op slot zit, daar verandert een tijdelijke pandemie weinig aan. De focus van de politiek om de druk op de woningmarkt te verlichten lijkt met name te liggen op het vergroten van de sociale woningvoorraad. Dit is volgens De Groot niet de juiste aanpak om het woningtekort op te lossen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?