HousingAnywhere: Nederlandse huurprijzen keren terug naar pre-pandemisch niveau

0

De stijgende trend binnen de huurprijzen voor zowel appartementen, studio’s en kamers is ingezet. Huurprijzen zijn zelfs weer terug op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie. Dat blijkt uit het Q3 Rent Index-rapport van HousingAnywhere. De krapte op de markt zorgt ervoor dat prijzen blijven stijgen, een krapte die nog nijpender wordt doordat tijdelijke woningen weer worden ingezet voor toerisme. De prijzen voor appartementen zijn het afgelopen jaar het meest gestegen in Utrecht (6,3%), Rotterdam (5,4%) en Den Haag (4,1%).

Meer ruimte gewenst
De stijging is te zien in heel Europa, waarbij de huurprijs voor appartementen het hoogste stijgt. Berlijn (22,4%) staat met stipt op één, wat te maken heeft met het terugdraaien van de huurprijsgrens, gevolgd door Hamburg (19,9%) en Reykjavik (14,7%). De huurstijging van appartementen kan een gevolg zijn van de voorkeur van woningzoekenden voor meer onafhankelijke ruimte door de pandemie. Door de combinatie van wonen, werk en studie thuis, wordt er meer waarde gehecht aan afzonderlijke ruimtes. Daarnaast was er door het stilleggen van de reiswereld ruimte beschikbaar die normaal voor het toerisme beschikbaar was.

“Het tekort van toegankelijke huurwoningen voelde in 2020 minder ernstig doordat woningen die normaal gesproken voor de korte termijn bestemd waren, beschikbaar werden gesteld voor verhuur op langere termijn vanwege de wereldwijde mobiliteitsbeperkingen. Echter, zoals voorspeld, zien we nu een omkering van deze trend, aangezien de verhuur voor het toerisme weer nieuw leven krijgt”, zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Tekorten zullen nog nijpender worden zodra alle reisbeperkingen zijn opgeheven, wat betekent dat gemeenten zo snel mogelijk op zoek moeten naar tegenmaatregelen.”

De top 5 duurste steden om een appartement te huren ziet er als volgt uit:

 1. Parijs – € 1.957
 2. Londen – €1.830
 3. Amsterdam – €1.636
 4. Helsinki – €1.474
 5. Rotterdam – €1.374
  Ook de kamerprijzen weer in de lift
  Het derde kwartaal is met de start van het nieuwe studentenjaar standaard het hoogseizoen voor studentenhuur, dus een stijging van de huurprijzen lag in de lijn der verwachting. Echter nu zowel studenten, jonge professionals alsook toeristen zich weer vrij kunnen verplaatsen, zijn de tekorten aan huurwoningen opnieuw pijnlijk duidelijk geworden, waardoor de prijzen zelfs zijn gestegen. De kamerprijzen namen in Den Haag het meest toe (7,1%), gevolgd door Amsterdam (5,1%) en Utrecht (3,6%) in het afgelopen kwartaal. Ook in de Spaanse en Italiaanse steden namen de prijzen weer toe na een tijd van opmerkelijke dalingen in de afgelopen kwartalen. Dit geeft aan dat de twee Europese landen waarvan bekend was dat ze het zwaarste getroffen zijn door de pandemie, ook op weg zijn naar herstel.

“Er is dringend behoefte aan beter toegankelijke huisvesting voor studenten en young professionals, vooral in de steden die aantrekkelijk zijn voor internationals. Helaas is het ontwikkelen van nieuwe woningen en onroerend goed geen eenvoudige zaak, en het kan jaren duren om dit te realiseren. Dat vraagt om een dringende oproep aan beleidsmakers om het huidige huisvesting- en huurbeleid kritisch te beoordelen en te kijken naar oplossingen om dit probleem te verhelpen”, aldus Seelmann.

Een overzicht van de gemiddelde kamerprijzen in Nederland:

 1. Utrecht – €660
 2. Amsterdam – €649
 3. Den Haag – €586
 4. Rotterdam – €552

De huur index per stad is online ook hier te vinden.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?