MYSS en The Instant Group: Vraag naar flexibele kantoorruimte stijgt met 27%

0

Waar in veel landen de vraag naar flexibele kantoorruimte afnam als gevolg van de pandemie, is deze in Nederland juist gestegen. Als de vraag de rest van het jaar gelijk blijft, zal er in 2021 een totale stijging te zien zijn van 27% ten opzichte van 2020. Er is met name een toenemende belangstelling naar flexibele kantoorruimte buiten de grote kantoorgebieden waarbij 43% van het aanbod momenteel al te vinden is buiten de top vier van grootste steden. Dit is een aantal van de belangrijkste conclusies van de Flex Market Review 2021, die is uitgebracht door MYSS en The Instant Group.

Door het – in verhouding met andere landen – grote aantal ZZP’ers en startups liep de Nederlandse vastgoedmarkt al vóór de pandemie voorop op met de vraag en aanbod naar flexibele kantoor- en werkplekoplossingen. De vraag naar flexibele werkplekken laat de afgelopen vijf jaar een stijgende lijn zien. Door een toenemende behoefte aan flexibiliteit als gevolg van de pandemie neemt de belangstelling voor hybride oplossingen nog sneller toe.

Testen van hybride oplossingen
Eelco Hoet, managing director MYSS: “Nederlandse bedrijven testen momenteel verschillende flexplekoplossingen met hun medewerkers, die gestimuleerd worden om vanaf verschillende locaties te werken. Zo faciliteren werkgevers zakelijke abonnementen voor werknemers waarmee zij vanuit verschillende flexkantoren dicht bij huis kunnen werken. Er is daarbij veel vraag naar nieuwe flexibele werkplekconcepten in secundaire steden, met een focus op het bouwen en faciliteren van communities. We zien dat bij startups, maar ook bij meer gevestigde organisaties. Vooral bedrijven in fintech, farma en energie(-transitie) zijn geïnteresseerd in deze concepten. Zij willen het post-COVID-momentum gebruiken om over te gaan op een nieuwe, flexibele werkomgeving waarin delen en samenwerken centraal staan. De vraag daarbij is in welke mate het hybride aanbod traditionele verhuurovereenkomsten vervangt en of het aanbod van flexibele oplossingen in de grote steden daardoor nog verder zal stijgen.”

Toenemende belangstelling buiten de grote steden
Amsterdam trekt nog steeds de meeste startups en internationale bedrijven maar het groeiende aantal buitenlandse werknemers dat niet locatie-afhankelijk in Nederland werkt, zorgt voor toenemende interesse naar hybride werkplekaanbod buiten de grote steden. “De Nederlandse markt voor flexibele werkplekken heeft een zeer sterke positie en in de toekomst wordt verdere groei en diversificatie van aanbod verwacht. De groei van het aanbod in secundaire steden biedt internationale bedrijven een geweldige kans om zich buiten Amsterdam te vestigen. De meeste Nederlandse hoofdkantoren van Fortune 1000 bedrijven bevinden zich al buiten de hoofdstad, wat de aantrekkingskracht op andere grote bedrijven versterkt. Flexibele werkplekken zijn daarbij een ideale oplossing om in deze behoefte te voorzien”, aldus John Duckworth, Executive Director The Instant Group UK & EMEA.

Over The Instant Group en MYSS
The Instant Group managet zes miljoen vierkante meter aan werkruimte voor klanten wereldwijd, waaronder Barclays, AMEX en M&G. De onderneming beheert bovendien ’s werelds grootste platform van flexibele werkruimte, met meer dan 20.000 listings. Het Nederlandse adviesbureau MYSS optimaliseert, borgt en regisseert het vastgoed en facilitaire diensten voor haar klanten. Het partnership tussen beide partijen combineert wereldwijde aanwezigheid en ongeëvenaarde toegang tot data met een lokaal netwerk en ervaring.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?