Tweede Kamer aan de slag in de tijdelijke huisvesting

0

De Tweede Kamer is na het zomerreces officieel van start gegaan aan de Bezuidenhoutseweg 67. De nieuwe huisvesting is het tijdelijke parlementsgebouw zolang het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) het Binnenhof renoveert, waarvoor ruim vijf jaar is uitgetrokken.

De verbouwing van Bezuidenhoutseweg 67, het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken, is in 2017 gestart. Aannemer Strukton Worksphere bouwde in opdracht van het RVB onder meer een nieuwe plenaire zaal, een bezoekersentree en zeven commissiezalen. Zecc Architecten ontwierp deze en andere toevoegingen aan het pand.

Circulariteit
Circulariteit en hergebruik zijn in de herinrichting van ‘B67’ goed zichtbaar. Zo is de luifel van de publieksentree gemaakt van 3D geprint hergebruikt plastic en zijn de wanden van de nieuwe commissiezalen van vilt dat is gemaakt van gebruikte petflessen.

Voor de zogenoemde ‘patatbalie’, de plek waar pers en politici elkaar treffen, gebruikten de architecten houten lambrisering die eerder elders in het pand is gebruikt. De bekende blauwe stoelen en de perenhouten desks uit de plenaire zaal op het Binnenhof zijn meeverhuisd naar het nieuwe tijdelijke onderkomen.

Kunstwerken
Voor de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer zijn ook enkele nieuwe kunstwerken gemaakt, onder meer ‘Aarde’ van Jos de Putter. Het kunstwerk, dat op de achterwand van de plenaire zaal hangt, is een letterlijk Nederlands landschap. Buiten het gebouw is een lichtkunstwerk van Peter Vink geïnstalleerd dat het steegje verlicht tussen de tijdelijke Tweede Kamer en de Koninklijke Bibliotheek.

Beide kunstwerken zijn bekostigd uit de Percentageregeling beeldende kunst bij Rijkshuisvesting, die bepaalt dat ter verfraaiing van het pand ongeveer 1 procent van het bouwbudget wordt uitgegeven aan kunst.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?