- De top 3 van de Resilient Cities Index 2021 van Savills bestaat uit New York, Los Angeles en Londen.
- Amsterdam komt de top 10 van Europa binnen, onder andere door de sterke aantrekkingskracht van Venture-Capital en de aanwezigheid van een veel natuur in de nabijheid van de stad, zeker in vergelijking met andere steden.
- Chinese steden eindigen hoog dankzij hun sterke economische prestaties, maar scoren minder sterk op ESG-criteria dan vergelijkbare Amerikaanse en Europese steden, waardoor zij op de totale index lager eindigen.
De top vijf van meest veerkrachtige steden ter wereld bestaat uit New York, Los Angeles, Londen, Tokio en San Francisco, aldus Savills. Dit komt doordat zij in de breedte een enorme aantrekkingskracht hebben en die al jaren vast weten te houden. Dit gebeurt door een positieve wisselwerking tussen grote bedrijven die profiteren van elkaars bedrijfsecosystemen en de aantrekkingskracht op talent. Dit draagt bij aan sterke economische resultaten en een solide vastgoedmarkt.
De internationale vastgoedadviseur heeft als onderdeel van het Impacts-programma van 2021 500 steden onder de loep genomen op basis van criteria rondom vier kernthema’s: economische fundamenten, kenniseconomie & technologie, ESG en vastgoed. Op basis van deze criteria wordt met de Resilient Cities Index 2021 van Savills vastgesteld welke steden veerkrachtig zijn gebleken tijdens de coronapandemie en welke steden ook in de toekomst bestand zijn tegen (markt)ontwikkelingen.
Ondanks dat de lijst wordt aangevoerd door grote metropool-steden zoals Londen, concludeert Savills dat een aantal kleinere Europese steden met minder dan drie miljoen inwoners ook in de top 20 thuishoren. Deze steden scoren over het algemeen hoog wat betreft ESG-prestaties. Ook beschikken zij over sterke kenniseconomieën met een hoogopgeleide bevolking en een goed ontwikkelde technologiesector. Zo eindigde Stockholm op de 12de plaats en Amsterdam op nummer 17. In Europese context eindigde Amsterdam zelfs op de 6e plaats.
De top van de Resilient Cities Index 2021 van Savills wordt bezet door grote steden met volwassen en liquide vastgoedmarkten, waardoor zij niet snel geraakt worden door veranderingen. Volgens Savills zijn de voordelen van agglomeratie voor bedrijven door de coronapandemie niet verdwenen; nabijheid van concurrenten, samenwerkingspartijen en hoog aangeschreven onderwijsinstellingen blijven belangrijk.
Resilient Cities Index van Savills, top 20

Bron: Savills Research
Vastgoedfactoren
Als er alleen wordt gekeken naar de prestaties van vastgoed, dan blijkt dat grote steden hun voorsprong wisten te behouden ten opzichte van andere steden: dit ondanks een dramatische terugval van de mondiale vastgoedmarkt in algemene zin tot en met het eerste kwartaal van 2021, aldus Savills. Wel heeft Los Angeles New York van de eerste plaats verstoten wat betreft het hoogste totale vastgoedvolume ter wereld, en wist Parijs voor het tweede jaar op rij Londen te verslaan. Seoul daarentegen, op de 7de plek in de totale index van meest veerkrachtige steden, behaalde op basis van alleen vastgoed de 6de plek en was de enige stad in de top 10 waarvan de beleggingsvolumes in 2020 zijn toegenomen. Amsterdam deed het als één van de kleinere steden in de top 20 goed op het gebied van vastgoed. Dit kwam vooral doordat beleggers op zoek waren naar beleggingen in relatief stabiele marken.
ESG-factoren
De Resilient Cities Index van Savills houdt ook rekening met ESG-prestaties. Scandinavische landen scoren hierop goed, omdat zij hoog scoren op hergebruik van materialen, de voedsel- en waterveiligheid, natuurlijke grondstoffen en elektrische voertuigen. Ook hier scoort Amsterdam goed en presteert op dit op dit vlak beter dan de complete top 10. Dit komt door de focus van beleggers op ESG, maar ook door de beschikbaarheid van natuur in de directe omgeving van de stad.
Economische factoren
Als we alleen kijken naar de economische criteria dan staan Amerikaanse en Chinese steden bovenaan, dit hoewel Tokio en Londen ook goed scoren. Vanwege van de economische vooruitzichten verwachten de Chinese steden een sterke stijging van de binnenlandse welvaart en een aanhoudende groei van het bbp. Savills noemt ook Bengaluru in India en Ho Chi Minh City in Vietnam vanwege de verwachte snelheid in de groei van hun bbp de komende vijf jaar, met een samengestelde jaarlijkse groei van respectievelijk 9,8% en 8,5%, waardoor ze zullen stijgen in de Index.
Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “Bij onze eerste Resilient Cities Index in 2019 focusten we voornamelijk op criteria als het bbp van een stad en demografische kenmerken. Echter, in lijn met de veranderende tijdsgeest hebben we in 2021 veel criteria toegevoegd, waaronder ESG. New York, Los Angeles, Londen, Tokio en San Francisco staan nog steeds bovenaan in onze Index, maar misschien wel het meest opvallend is dat geen van de landen van deze steden hoog scoort wat betreft ESG. Als op om de adoptie van ESG-principes gaat, dan lopen zij achter ten opzichte van kleinere Europese stede als Amsterdam en Stockholm. Dergelijke strategieën zijn essentieel om steden, bijvoorbeeld gezien de ontwikkeling van het reisverkeer, in de toekomst veerkrachtig te houden en zo toekomstige problemen van verstedelijking te voorkomen.”