Realisatie zorgappartementen in Lourdeskerk Haaksbergen

0

De Lourdeskerk aan de Sonderenstraat 53-55 in Haaksbergen is verkocht aan Han Wijlens. In de monumentale kerk van 4.940 m² komen vijftien appartementen. Rondom de kerk wil hij nog zeven levensloopbestendige woningen realiseren.

Herontwikkeling
Nadat op 1 januari 2013 de Lourdeskerk niet meer als kerkgebouw gebruikt werd, is lang onderzocht wat de mogelijkheden waren voor het Kerkgebouw, de Pastorie en de omliggende gronden. Die hebben de Gemeente Haaksbergen en het bestuur van de Pastorie gevonden in het plan van Wijlens en L&O Architecten, waarbij de kerk en de gezichtsbepalende kerktoren behouden blijven.

Monumentale status
De Lourdeskerk uit 1958 is aangewezen als gemeentelijk monument vanwege het bijzondere belang voor Haaksbergen en de cultuurhistorische waarde. Het naoorlogse gebouw krijgt een nieuwe functie en is door de nieuwe status gered van de sloophamer.

Zorgappartementen
Wijlens en L&O Architecten maakten het plan voor vijftien zorgappartementen in de kerk, waarvan twee in de kerktoren. Het bovenste appartement krijgt een dakterras op de voormalige plek van de kerkklokken. Met als bonus een prachtig uitzicht over Haaksbergen.

De voormalige parochiewoning en de verbindingsgang tussen de woning met de kerk maken plaats voor zes levensloopbestendige woningen in de vorm van een hofje. Eén woning komt aan de andere kant van de kerk, bij een wadi. Doelgroep voor deze woningen zijn senioren.

Start bouw
De vraag nu is wanneer de bouw start. De Welstandscommissie is in principe akkoord en de bouwvergunning is aangevraagd. Naar verwachting zijn de papieren aan het einde van dit jaar afgerond en kan Wijlens in 2022 starten met de verbouwing. Die zal naar verwachting ongeveer anderhalf tot twee jaar in beslag nemen.

Bedrijfsmakelaar Boers & Lem Enschede begeleidde namens de eigenaar de verkoop van dit unieke gebouw.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?