Een koninklijke opening van het Floating Office Rotterdam

0

Zijne Majesteit de Koning opende vandaag het Floating Office Rotterdam, ontwikkelt door RED Company en ontworpen door Powerhouse Company. Het FOR zal geaccrediteerd worden met een BREEAM Outstanding certificaat en daarmee niet alleen één van de meest duurzame kantoren ter wereld, het is ook het grootste drijvende kantoor ter wereld. Een pionier in circulaire houten bouwwerken op deze schaal.

Het FOR huisvest het Global Center on Adaptation (GCA), ABN AMRO, RED Company, Powerhouse Company en restaurant Putaine. Ban Ki-moon, de 8ste secretaris-generaal van de Verenigde Naties en voorzitter van de raad van bestuur van GCA, Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Patrick Verkooijen, CEO van het GCA, spraken tijdens de openingsceremonie na het bijwonen van een High-Level Dialogue over klimaatadaptatie. Zij roepen op tot versnelling in klimaataanpassingen, voorafgaand aan de COP26-klimaatconferentie in Glasgow in november van dit jaar.

‘Een klimaatbestendige wereld is een van de grootste uitdagingen voor de huidige en toekomstige generaties. Met dit gebouw willen wij laten zien dat ook vastgoedontwikkeling het voortouw kan nemen in de oplossingen voor deze uitdaging. Een klimaatbestendige toekomst vereist namelijk dat klimaatadaptatie is geïntegreerd in de manier waarop private en publieke partijen financieel investeren. Dit is één van de belangrijkste missies van het GCA. RED Company is erg vereerd door middel van dit kantoor haar deel te kunnen bijdragen aan deze missie.’
Nanne de Ru, Mede-oprichter van RED Company

Het drijvende kantoor weerspiegelt de missie van haar hoofdgebruiker: het Global Center on Adaptation (GCA). Het GCA is een mondiaal kenniscentrum voorgezeten door Ban Ki-moon dat landen, organisaties, en bedrijven ondersteunt met kennis en advies op het gebied van klimaataanpassing. Dankzij deze ondersteuning kunnen zij zich in de nabije toekomst beter wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het klimaatbestendige FOR is daarmee zowel een illustratie van de missie van het GCA als een voorbeeld voor het bouwen van duurzame drijvende constructies.

Het FOR wordt geaccrediteerd met een BREEAM Outstanding certificaat en heeft een A+++++ energielabel. Het gebouw maakt gebruik van duurzame energie dankzij de ruim 850 vierkante meter zonnepanelen op het dak. Warmte en vooral koeling worden gewonnen door middel van aquathermie uit het oppervlaktewater van de Rijnhaven. Uitkragende balkons rond elke verdieping en een schuin dak zorgen voor passieve zonwering. Het FOR is een uitstekend voorbeeld van circulair ontwerp: volledig gebouwd van FCS en PEFC gecertificeerd hout. Daarnaast is het gebouw CO2-negatief en is het klimaatbestendig: als het waterpeil stijgt als gevolg van klimaatverandering, zal het blijven drijven.

“Ik ben zeer verheugd dat het GCA is gehuisvest in een gebouw dat baanbrekend klimaatbestendig ontwerp laat zien en ik hoop dat het anderen hiermee zal inspireren om hun infrastructuur toekomstbestendig te maken. Het nemen van passende maatregelen voordat een klimaatramp toeslaat, is niet alleen economisch zinvol, maar kan ons ook helpen klimaatverandering tegen te gaan”
Patrick Verkooijen, CEO van GCA

FOR is niet alleen duurzaam, circulair, en carbon negatief, het is ook het nieuwe stralende middelpunt van de gebiedsontwikkeling Rijnhaven en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam, die in 2017 het bid heeft gewonnen dat het GCA aan de stad zou verbinden. Het FOR geldt als het startschot voor het bruisende en levendige nieuwe stadscentrum. In het kielzog van de verdwenen havenindustrie speelt het FOR een belangrijke rol in het opnieuw activeren van het straatbeeld met openbare voorzieningen vol activiteit: een restaurant met een groot buitenterras en een zwembad. Naast het creëren van een begeerlijke werkplek, zullen deze functies bezoekers naar het gebied trekken en de haven nieuw leven inblazen.

Over RED Company
RED Company, een in Rotterdam gevestigde ontwikkelaar, wordt gedreven door een continu streven naar kwaliteit en innovatie in vastgoedontwikkeling, waarbij waarde-optimalisatie centraal staat. Zowel van het gebouw, van het gebied, als voor haar klanten, gebruikers en beleggers. RED Company beschikt over een unieke combinatie waarbij de complementaire expertises van ontwikkelen en ontwerpen worden gecombineerd. Een ontwikkeling is meer dan een bouwplan en een kosten-batenanalyse. Het moet ook slim inspelen op de sociale, economische, ecologische en technologische trends, die van groot belang zijn voor de waarde-optimalisatie van het project in de bredere zin van het woord.

Over het Global Center on Adaptation
De GCA is een wereldwijd kenniscentrum dat landen, organisaties en bedrijven ondersteunt met kennis en advies op het gebied van klimaatverandering.

Project credits
Ontwikkelaar: RED Company
Architect: Powerhouse Company
Opdrachtgever: Global Center on Adaptation, Municipality of Rotterdam
Financiering: ABN Amro
Projectmanagement & directievoering: DVP
Constructeur houtconstructie: Solid Timber
Hoofdconstructeur en constructeur drijvend lichaam: Bartels & Vedder
Installatiesadvies, bouwfysica en duurzaamheid: DWA
Hoofdaannemer: FOR Building VOF (bestaande uit Bouwbedrijf Valleibouw B.V. en Bouwbedrijf Osnabrugge B.V.)
Drijvende fundering: Hercules FC
Houtconstructie: Derix Gelamineerde Houtconstructies
Houten gevelbekleding: Platowood
Gebouwinstallaties: Roodenburg Groep
Glazen gevel: iFS Building Systems
Staalwerk: W. Ten Ham Plaatwerk

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?