UBS AM: Kantooreigenaren op A-locaties moeten ook in de buidel tasten

0

De economische groei in Europa is nog steeds goed op stoom, ondanks de deltavariant. Het beleggerssentiment in de vastgoedmarkt is veerkrachtig, maar wel sterk gericht op de populaire ‘beds, sheds en meds. Dat schrijft Zachary Gauge, hoofd vastgoedresearch- en strategie in de derde editie van de Real Estate Outlook van UBS Asset Management.

“Op de Europese kantorenmarkt was er de afgelopen maanden weinig verandering te bespeuren ten opzichte van de eerste twee kwartalen van dit jaar. Op basis van gegevens van JLL steeg de take-up slechts licht, maar blijft met 35% nog steeds ver onder het niveau van voor de pandemie. De leegstand liep zoals te verwachten in het tweede kwartaal verder op”, constateert Gauge.

Er was slechts een e-commercepenetratie van ongeveer 15% nodig om wereldwijd een scherpe correctie van de waarde van winkelvastgoed in gang te zetten. Moeten beleggers in kantoren zich nu zorgen gaan maken over het feit dat hybride werken de norm lijkt te worden?

Volgens Gauge is dat niet direct nodig. “Er zijn wezenlijke verschillen tussen de kantorenmarkt en de detailhandel. Winkeliers met fysieke winkels hanteren allemaal hetzelfde bedrijfsmodel: de verkoop van producten vanuit een pand. Een kantoor dient een ander doel en voor bedrijven kan thuiswerken juist positief uitpakken omdat de kosten kunnen worden verlaagd wat weer goed is voor de kaspositie.”

Een ander verschil zijn de veel hogere kosten voor de detailhandel. Minder winkelend publiek heeft een grotere impact op de winst dan minder mensen in kantoren. Gauge verwacht vooralsnog niet dat veel kantoorhoudende bedrijven van plan zijn personeel te schrappen en vervolgens op zoek te gaan naar kleinere huisvesting. “De war on talent is volop gaande, het aantal vacatures neemt toe.”

Gauge denkt dan ook dat bedrijven eerder gaan rekenen met meer werknemers per vierkante meter. “Wel is het belangrijker dan ooit dat het de moeite waard wordt voor werknemers om de gang naar kantoor te maken, nu het van huis uit werken zo normaal en comfortabel is geworden.”

Tal van kantoorgebouwen zijn vooral gevuld met bureaus en hebben weinig weg van een plek voor ontmoeting, vindt hij. “Kantoren op A-locaties stonden altijd min of meer garant voor behoud van waarde, maar nu zullen ook die eigenaren in de buidel moeten tasten om hun panden zo te verbouwen dat ze future proof zijn en aantrekkelijk voor werknemers om naar toe te komen. Kantoren op secondaire locaties met slechte vervoersverbindingen krijgen het moeilijker.” Gauge signaleert dat panden die weinig te bieden hebben qua werkvreugde nu al tegen hoge kortingen te koop staan.

Een uitzondering vormen panden waar life-science-bedrijven zijn gevestigd. Beleggers azen volgens Gauge volop op dit soort panden en projecten, ook al bevinden die zich meestal op onaantrekkelijke bedrijventerreinen buiten het centrum. “In deze gebouwen wordt namelijk in een streng gecontroleerde omgeving gewerkt. Werk dat nooit zomaar van huis uit kan worden gedaan.”

Hier vindt u de gehele editie van de nieuwe Real Estate Outlook van UBS AM.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?