Startschot voor bouw van 324 huurwoningen in OKU House

0

Bouw van ‘wijk op wijk’ in Amsterdam-West start deze maand.

Deze maand start de bouw van 324 huurwoningen in het OKU House aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West. Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter verkoopt het plan tot realisatie van 112 sociale huurwoningen aan woningcorporatie Stadgenoot en 212 middenhuur- en vrijesectorhuurwoningen aan vermogensbeheerder Syntrus Achmea, namens pensioenfonds PME. Dura Vermeer Bouw Midden West is inmiddels in opdracht van Stadgenoot en Syntrus Achmea gestart met de voorbereiding van de bouw.

De woningen worden in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd. Architectenbureau KCAP maakte het ontwerp, de verkoop werd begeleid door makelaar Savills, advocatenkantoor Osborne Clarke, PwC Belastingadviseurs en HMK Notarissen.

Impuls voor de stad
Patrick Barské, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot: “Met het OKU House voegen we meer dan 100 betaalbare sociale huurwoningen toe aan de stad. Hiermee geven we een impuls aan ons ideaal: Amsterdam bewoonbaar houden voor de meest uiteenlopende groepen mensen, dus ook toegankelijk voor mensen met een bescheiden inkomen. Zo houden we de stad in balans. De goede samenwerking met Syntrus Achmea laat zien hoe woningcorporaties en institutionele beleggers elkaar kunnen versterken ten gunste van de stad.”

“Wij zijn verheugd dat we opnieuw een groot aantal woningen kunnen toevoegen aan de stad Amsterdam, dit keer voor onze klant PME”, zegt Anjelica Cicilia, Acquisition & Development director bij Syntrus Achmea. “Deze woningen zijn goed nieuws voor de vele woningzoekenden in de hoofdstad. Daarnaast dragen ze sterk bij aan de verbetering van de leefbaarheid in dit gebied. Voor ons en voor onze klant is dat heel belangrijk.”

Uitdagende constructie
De woningen in OKU House zijn een architectonisch huzarenstukje: de twee gebouwen staan grotendeels op palen, waarvan een deel door het ondergelegen Fashion House heengaat. “Deze tafelconstructie is uniek, die zie je zelden”, zegt Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter. “Het is een enorme uitdaging om op deze manier te laten bouwen, maar hierdoor kunnen we enorm veel woonoppervlak toevoegen aan een bestaand stuk stad.”

OKU House maakt deel uit van de herontwikkeling van het gebied rond het World Fashion Centre, waar boven de kantoorcomplexen Berghaus en Fashion House een ‘wijk op een wijk’ met circa 600 woningen wordt gecreëerd. Het volume boven het maaiveld neemt door deze verdichting toe van circa 33.000 m² naar circa 90.000 m².

Openbaar toegankelijk plein
Ook het gebied rondom de ontwikkelingen krijgt een upgrade. Er wordt een verbinding gelegd tussen verschillende delen van het gebied door het toevoegen van een brug en een openbaar toegankelijk plein. De Gruyter: “Het plein tussen de gebouwen wordt een levendige plek voor zowel de bewoners als werknemers in dit gebied, met wat ons betreft faciliteiten zoals een koffiebar en een restaurant. Ook de toevoeging van veel groen en steigers aan het water zorgen voor verschillende ontmoetingsplekken.”

De brug naar de Schipluidenlaan zorgt voor meer verbondenheid met de omgeving en maakt de route naar station Lelylaan veel korter, wat fijn is voor de mensen die er wonen en werken. Met als bijkomend voordeel dat de gemeente komende jaren werkt aan het vernieuwen van dit station, waardoor de bereikbaarheid nog verder toeneemt. Het parkeren wordt ondergronds opgelost en ook worden er voldoende inpandige fietsenstallingen gerealiseerd.

Over Stadgenoot
Stadgenoot is een woningcorporatie in Amsterdam. Wij verhuren zo’n dertigduizend sociale huurwoningen, met een gemiddelde huur van 500 euro per maand. Stadgenoot staat voor betaalbare woningen in een toegankelijke stad. Daarnaast verhuren we circa 1.500 woningen met een huur vanaf 800 euro per maand, 1.700 bedrijfsruimtes en 2.700 parkeerplekken.

Over Syntrus Achmea Real Estate & Finance
Namens zeventig pensioenfondsen en andere institutionele beleggers beheert Syntrus Achmea Real Estate & Finance ruim 37 miljard euro in vastgoed en hypotheken. Wij kiezen voor duurzame investeringen met financieel én maatschappelijk rendement. Daarmee werken wij voor onze klanten (en hun klanten) aan een gezonde financiële basis en een aantrekkelijke leefomgeving. Voor nu, straks en later.

Over Boelens de Gruyter
Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter is specialist in binnenstedelijke herontwikkeling. Boelens de Gruyter vindt het een uitdaging om bestaande gebouwen te transformeren om ze een duurzame nieuwe toekomst te geven. Maar ook om bestaande binnenstedelijke gebieden te herontwikkelen tot een compleet nieuwe bestemming. Voorbeelden zijn de succesvolle transformaties van de Parooltoren en Trouwgebouw aan de Amsterdamse Wibautstraat en de herontwikkelingen van de voormalige KPN-gebouwen in Den Bosch en Venlo naar respectievelijk nieuwe woon-/werk- en museum-/werk-bestemmingen. Boelens de Gruyter is ook partner in de transformatie van de Kanaalzone in Utrecht waar bedrijfsterreinen de komende jaren worden herontwikkeld tot de nieuwe groene stadswijk Merwede.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?