Savills Office FiT onderzoek bevestigt: werknemers willen weer terug naar ‘aangepast’ kantoor

0

Voor het nieuwste Office FiT-onderzoek heeft internationaal vastgoedadviseur Savills in april 2021 data verzameld onder 100.000 verhuurders en gebruikers van kantoorruimte in EMEA en het Verenigd Koninkrijk. Dit onderzoek toont aan dat:

 • Voor 87% van de werknemers in de EMEA-regio staat vast dat een fysiek kantoor noodzakelijk is. Met name werknemers uit Nederland, Tsjechië, Ierland, Spanje en Frankrijk onderstrepen het belang van een kantoor.
 • Afgelopen jaar hebben alternatieve werklocaties aan populariteit gewonnen. Maar liefst 19% van de respondenten is bereid om vanuit het kantoor van een klant te werken. Een jaar geleden was dit nog 10% (juni 2020). Daarnaast heeft 12% aangegeven bereid te zijn om vanuit een flexkantoor te werken (ten opzichte van 3% in juni 2020).
 • De 3 opvallendste topics op het gebied van werkplekinrichting zijn:
  • Een uitgebalanceerde kantoorbezetting, waarbij men rekening houdt met de piek- en daluren waardoor een grote stroom van medewerkers voorkomen wordt en de kantoorbezetting in evenwicht blijft (71%);
  • Gezondheids- en welzijnsinitiatieven (49%);
  • Een applicatie die de luchtkwaliteit op kantoor in kaart brengt en waarmee je snel en eenvoudig een werkplek kunt reserveren (38%).
 • De 3 meest populaire verbeteringen van bestaande kantoren zijn:
  • Het verbeteren van de persoonlijke veiligheid op de werkvloer (79%);
  • Minder geluidsoverlast (74%);
  • Vermindering van onaangename geuren/stank (71%).

Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, licht toe: “Zelfs na het grootste thuiswerkexperiment, dat circa 18 maanden heeft geduurd, kunnen we concluderen dat het kantoor een essentiële rol blijft vervullen. We kunnen echter niet ontkennen dat er veranderingen zijn in de post-Covid-19-wereld. Werknemers zijn voornamelijk op zoek naar werkgevers die hen een veilige en productieve omgeving kunnen bieden waar de werknemer centraal staat.”

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, voegt hieraan toe: “Sinds de publicatie van ons vorige Office FiT-onderzoek (juni 2020) is de voorkeur om in de stad of het stadscentrum te werken gestegen van 40% naar 52%. Nu de lockdown-maatregelen versoepelen zijn werknemers op zoek naar een centrale en levendige werklocatie. Daarnaast neemt de behoefte aan flexibiliteit onder werknemers toe en ik verwacht dat deze flexibiliseringstrends steeds belangrijker wordt. De onderzoeksresultaten van de Office FiT-enquête bevestigen dit, gelet op de toenemende voorkeur om vanuit alternatieve locaties te werken (bij de klant of vanuit een flexkantoor).”

“Bovendien verwacht ik dat hoogwaardige werkplekken de komende jaren een vlucht zullen nemen onder gebruikers. Bedrijven gaan hun kantoor in toenemende mate inzetten in “the War for Talent” – om talent te vinden, aan te trekken én te behouden, hetgeen voor Covid-19 ook al het geval was. De werkomgeving vormt de onderscheidende factor bij het aantrekken en behouden van het juiste talent.”

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?