Ondanks hoogste aantal nieuwe ontwikkelingen in 5 jaar tijd, krijgen gebruikers het lastig op de Europese kantorenmarkt, aldus Savills

0

Gebruikers die op zoek zijn naar kantoorruimte van hoge kwaliteit in Europa zullen, ondanks de hoogste nieuwbouwontwikkelingspijplijn in de afgelopen 5 jaar, te maken krijgen met zware concurrentie in de strijd om de beste kantoorruimte, voorspelt Savills. Volgens het European Office Development-rapport, zullen nieuw ontwikkelde kantoren die dit jaar in Europa worden opgeleverd, 26% meer ruimte bieden in vergelijking met 2020. Dit betreft in totaal 5,2 miljoen m² aan nieuwbouw, verdeeld over 24 markten in Europa, dat dit jaar wordt opgeleverd. In 2022 wordt een vergelijkbare hoeveelheid nieuwbouw (5,1 miljoen m²) verwacht. Dit is het hoogste niveau van nieuw aanbod in vijf jaar. Savills voorziet echter dat, aangezien de helft van deze ruimte al is voorverhuurd, 54% van de nieuwe kantoren in 2021 en 39% in 2022, bijna alle nieuwe kantoren snel zullen worden opgenomen, als gekeken wordt naar de huidige én toekomstige vraag.

De cijfers voor voorverhuur liggen licht lager dan die van voorgaande jaren (die tussen de 55% en 60% lagen), maar Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, zegt daarover: “Hoogwaardige nieuwe duurzame kantoorruimte is een prioriteit voor kantoorgebruikers, en aangezien dit de komende tijd zo zal blijven, blijft de vraag hoog en het aanbod relatief schaars.”

De huidige historische lage leegstand (<6%) in veel steden in Europa – waaronder Berlijn (2,3%), Stockholm (5%), Amsterdam (6,0%) en Parijs CBD (4,7%) – draagt bij aan de geschetste verwachting.

Het European Office Development-rapport voorspelt verder dat een toename van secundair aanbod naar verwachting zal leiden tot een toename van de gemiddelde leegstand in Europa met 80 basispunten tot circa 7,5%. Dit komt onder andere doordat veel van dergelijke kantoorgebouwen mogelijk niet aantrekkelijk zijn om up te graden naar de huidige eisen van gebruikers, met name op het gebied van ESG en technologie.

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?