Savills: in deze steden heeft hybride werken de grootste gevolgen voor de kantorenmarkt

0

Savills heeft onder werknemers en werkgevers onderzocht welke factoren belangrijk zijn voor de (hybride) vorm waarin in de toekomst op kantoor gewerkt gaat worden. Op basis van deze analyses is vastgesteld welke wereldwijde steden na de coronapandemie mogelijk sneller de transitie aangaan naar het hybride werken. Een snelle en grote transitie betekent dat dit gevolgen kan hebben voor de kantorenmarkt van een stad.

Gekeken vanuit het perspectief van de gebruikers van kantoren lijken New York, Parijs, Londen, Berlijn en Frankfurt als eerste in aanmerking te komen voor een snelle transitie naar hybride werken. Dit komt voornamelijk door de relatief hoge kantoorkosten en de mate waarin al flexibel werd gewerkt. Dit in tegenstelling tot steden als Mumbai, Shanghai en Ho Chi Minh City, waar de cultuur minder gericht is op flexibel werken, en waardoor een transitie naar het hybride werken waarschijnlijk meer tijd zal kosten.

Als onderdeel van het wereldwijde Impacts-onderzoek van 2021 heeft de internationale vastgoedadviseur gekeken naar criteria zoals de grootte van woningen, de snelheid van het internet en de tijd die nodig is om naar kantoor te reizen. Maar ook factoren zoals de kosten en de efficiëntie van kantoren, de werkplekcultuur, en de looptijd van huurcontracten, zijn meegenomen. Op basis hiervan konden steden worden gerangschikt naar hoe snel zij zullen overschakelen naar meer hybride werken.

Relatief grote woningen en lange reistijden maken dat Los Angeles bijvoorbeeld vanuit een werknemersperspectief geschikt is om over te stappen op hybride werken, aldus Savills. Dit ondanks dat deze stad relatief lage kantoorkosten en langere huurcontracten kent dan in sommige andere steden. In kleinere steden, zoals Lyon en Amsterdam, verloopt de verschuiving naar hybride waarschijnlijk langzamer en zijn de effecten hiervan veel kleiner. Dit komt voornamelijk door kortere reistijden voor medewerkers, lagere kantoorkosten voor de werkgevers en het feit dat Nederlandse kantoorgebruikers al relatief veel thuiswerkten voor Covid-19.

Ongeveer 26% werkte regelmatig thuis en 14% werkte structureel thuis, vooral in de ICT sector (68,1%). Hiermee is Nederland één van de koplopers op thuiswerkgebied. In de totale Eurozone werkte slechts 6% structureel thuis.

Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, licht toe: “De transitie naar hybride werken is één van de grootste uitdagingen waar bedrijven de komende vijf jaar voor staan. Ook als je in een stad gevestigd bent waar deze verschuiving waarschijnlijk langzaam verloopt, vraagt het nog steeds om een bepaalde mate van ‘change management’. Organisaties zullen op een andere wijze invulling geven aan de werkplekstrategie en de mate van flexibiliteit.”

Percentage van de beroepsbevolking dat regelmatig thuiswerkt in Europa (Bron: Eurostat)
Savills Hybrid Working Index: Factoren vanuit de werknemers –
Savills Hybrid Working Index: Factoren vanuit de werkgevers –
Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?