Savills: Moeizame start van het jaar voor de Nederlandse vastgoedmarkt, maar nog steeds een relatieve ‘safe haven’

0

Hoewel het beleggingsvolume in Nederland aanzienlijk lager uitviel in het eerste kwartaal van dit jaar (-66.8% t.o.v. 2020Q1), presteerde deze markt relatief gemiddeld ten opzichte van andere Europese landen zoals België (-87.9% 2020Q1) en Duitsland (-47.24% t.o.v. 2020Q1), wijst het onderzoeksrapport ‘Market in Minutes – The Netherlands’ van vastgoedadviseur Savills uit.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “2021 kende zowel voor de opname- als beleggingsvolumes een moeizame start. Echter staan alle (economische) seinen op groen om hier in de loop van 2021 verandering in te brengen. Dit blijkt uit een analyse van diverse fundamentals van de Nederlandse economie, zoals de groei van het aantal bedrijven en de forse toename van het ondernemersvertrouwen. Binnen de vastgoedsector uit zich dit door een onverminderde interesse in logistiek vastgoed en bijvoorbeeld supermarkten. Sectoren die harder werden geraakt, zoals de kantorenmarkt lijken het ook weer beter te gaan doen, blijkend uit het aantrekken van de vroeg cyclische trend: de aanvragen van flexibele kantoorruimte.”

In de eerste drie maanden van 2021 was het aantal zoekaanvragen voor flexibele kantoorruimte 44% hoger dan in dezelfde “pre-Covid-19” periode in 2020 (bron: Workthere). Dit is een goede indicator omdat deze cijfers ‘vroeg cyclisch’ reageren. Na een goed 2020 is 2021 ook weer goed begonnen voor de logistieke sector: 76% van het totale vastgoedopnamevolume in 2021 tot nu toe betrof logistiek.

Jan de Quay, Head of Investment bij Savills in Nederland: “Het herstel van de gebruikersmarkt wordt ook onder (internationale) beleggers gezien. Al met al kan er gesteld worden dat de Nederlandse vastgoedmarkten worden gezien als safe havens. Het sterke risicoprofiel dat de Nederlandse vastgoedsectoren kenmerkt, komt naar voren in de aanvangsrendementen die worden behaald.”

De scherpste deal in de goed presterende logistieke markt staat inmiddels op een BAR van 3.5% in Tilburg. Ook buiten de hotspots is inmiddels rendementscompressie te zien, bijvoorbeeld in Almere (4.24%). In de kantorenmarkt, waar het aantal transacties sterk terugliep, is tevens compressie van de rendementen te zien. In de winkelvastgoedmarkt is er met name rendement compressie te zien in de markt voor supermarkten. Binnen een jaar zakte het prime BAR van rond de 6% naar onder de 5%.

Jordy Kleemans concludeert: “Door de eeuwige zoektocht van beleggers naar zogenoemde ‘safe havens’ zal de groeiende ‘wall of money’ door de sterke fundamentals deels in Nederlands vastgoed geïnvesteerd worden, wat zal leiden tot een verwacht beleggingsvolume van rond de €15 miljard in 2021.”

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?