Laatste fase nieuwbouw Europees Octrooibureau opgeleverd

0

Met de installatie van de waterval in de nieuwe vijver als kers op de taart, is de laatste fase van de nieuwbouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk voltooid. Daarmee is de realisatie van één van de grootste kantoorprojecten in Nederland voor de grootste internationale organisatie die in Nederland gevestigd is, door TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros, een feit.

Voor een project van 90.000 vierkante meter kantooroppervlak en 1.750 werkplekken, is het complex in bijzonder korte tijd gerealiseerd. Ontwerp en bouw van het kantoorgebouw werden binnen vijf jaar afgerond. Op 25 juni 2014 werd de eerste steen gelegd door premier Mark Rutte, waarna in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe hoofdgebouw in juni 2018 is geopend.

De laatste fasen van het project behelsden de sloop van het oude, uit 1973 stammende, kantoorgebouw (op enkele meters van de nieuwbouw), de nieuwbouw van de ondergrondse techniekruimten en fietsenstalling, de landschapsinrichting en de realisatie van een 16.000 m2 grote vijverpartij met een waterval van 315 meter lang. Ook dat alles is nu opgeleverd.

100.000 vierkante meter glas
Behalve een hele prettige werkomgeving voor ongeveer 2.000 medewerkers en vele bezoekers, is met het complex een landmark voor Rijswijk gecreëerd. Het transparante ontwerp van de architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel uit Parijs en Dam & Partners Architecten uit Amsterdam komt, onder andere door de toepassing van 100.000 vierkante meter glas en de imposante vijver rondom het gebouw, goed tot z’n recht. De creatie is elegant, slank en transparant, met aan beide zijden een voorzetgevel die de lucht weerspiegelt en naadloos overgaat in het Nederlandse landschap. Het is het voor het eerst in Nederland dat een gebouw van deze omvang, hoogte en slankheid – 107 meter hoog, 156 meter lang en slechts 13 meter breed – door middel van een stalen hoofddraagconstructie is opgetrokken.

Design & construct
TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros waren gezamenlijk verantwoordelijk voor zowel het design als de engineering en bouw. “Grootste uitdagingen waren de zeer korte ontwerptijd en de bouwtijd”, aldus Michel Hoogendoorn, directeur projectrealisatie J.P. van Eesteren. “Dat gold ook voor al het werk dat we nog verricht hebben in de laatste fasen, terwijl het hoofdgebouw al in gebruik was. Zoals het vrijwel zonder overlast ontmantelen van het bijna 40 jaar oude kantoorgebouw op 11 meter afstand van het nieuwe pand. We zijn er erg trots op dat het allemaal gelukt is, onder andere door de inzet van alle betrokken TBI-collega’s en de goede samenwerking tussen alle partijen, waaronder de architecten.”

Vijver met duurzame techniek
Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros: “Moderne architectuur, techniek en duurzaamheid werken hier goed samen. Mede door de toepassing van modulair bouwen was het mogelijk binnen één week modulaire installaties op een verdieping aan te brengen. Veel techniek gaat schuil in het kantoorgebouw en onder de grond. In de vijver wordt het water opgevangen, gebufferd en gefilterd. Het wordt eveneens ingezet voor koeling van de IT-ruimtes en het HVAC-systeem (heating, ventilation, air conditioning) én voor beïnvloeding van de bodembalans van de duurzame Warmte-Koude Opslag.”

Over European Patent Office / Europees Octrooibureau
Het Europees Octrooibureau (EPO) is ’s werelds toonaangevende autoriteit op het gebied van octrooi-informatie en het zoeken naar octrooien. De organisatie is opgericht met als doel om de samenwerking ten aanzien van octrooien in Europa te versterken. Door de gecentraliseerde procedure voor toekenning ervan via het EPO, krijgen uitvinders kwalitatief goede octrooibescherming in maximaal 44 landen; een markt van zo’n 700 miljoen mensen.

Met zo’n 6.400 medewerkers is het EPO een van de grootste overheidsinstellingen in Europa. Het hoofdkantoor is gevestigd in München en er zijn, naast Rijswijk, eveneens locaties in Berlijn, Brussel en Wenen.

Over Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren
J.P. van Eesteren is een landelijk opererende utiliteitsbouwer. De projectportefeuille omvat een mix van nieuwbouw en herbestemming, verduurzaming en planmatig onderhoud van bestaand vastgoed. Met vestigingen in Gouda, Amsterdam en Houten ontwikkelt, ontwerpt, realiseert en onderhoudt J.P. van Eesteren technisch en organisatorisch complexe projecten; projecten met een hoog ‘bouw IQ’. J.P. van Eesteren staat voor: gebouwen slimmer maken.

Croonwolter&dros loopt al meer dan 140 jaar voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Ook in deze tijd, waarin de rol van techniek steeds belangrijker wordt, zijn wij een aanjager van nieuwe technologische ontwikkelingen. Met een omzet van 550 miljoen en 3.000 medewerkers is Croonwolter&dros een van de grootste, in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, automatisering en informatisering gespecialiseerde, techniekbedrijven van Nederland. Croonwolter&dros is actief in utiliteitsbouw, industrie en infra en heeft vestigingen in heel Nederland.

Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren zijn onderdeel van TBI, een groep van ondernemingen die met elkaar en met klanten en partners de leefomgeving van de toekomst maken.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?