HousingAnywhere: Nederlandse kamerprijzen waren niet eerder zo laag sinds 2015

0

• Rent index van HousingAnywhere laat zien dat de huurprijzen voor kamers nog steeds dalen
• Kamer huren in Utrecht het duurst van alle NL’se steden, met een gemiddelde prijs van €637
• Prijzen van appartementen stijgen daarentegen snel
• Veel onzekerheid over de toekomst van de post-pandemische vastgoedmarkt

De gemiddelde huurprijzen voor kamers zijn ook in Q2 van dit jaar verder gedaald, zo blijkt uit het Rent Index-rapport van HousingAnywhere. Een doorbraak: de huurprijzen voor kamers waren niet eerder zo laag sinds 2015. De scherpste prijsdalingen zijn te zien in Helsinki, waar de prijzen voor eenpersoonskamers met 11,8% zijn gedaald tot €590. Daarna volgt Rome, met een daling van 10,4% tot €506. In Madrid daalden de prijzen met 10%, daar kost een kamer nu gemiddeld €462. Ook In Rotterdam (-1,6%) en Utrecht (-1,0%) daalden de prijzen. Amsterdam (0,5%) en Den Haag (0,9%) lieten echter alweer een kleine stijging zien.

Een goed moment voor de kamerjacht
Als gevolg van de prijsdalingen tijdens de pandemie worden meer premium accommodaties (inclusief hotelkamers voor short-term verhuur) nu bereikbaar voor studenten en jonge professionals. Dit zorgt voor enige tijdelijke, maar broodnodige verlichting in de markt voor eenpersoonskamers. Hoewel dit vooral het gevolg is van lokale marktdynamiek, plukken jonge expats, internationale studenten en de nieuwe lichting studenten hier nu de vruchten van: “Dit zou een goede tijd zijn voor studenten en jonge professionals om te beginnen met het zoeken naar accommodaties in het buitenland,” zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Hoewel de prijzen voor kamers op dit moment naar verhouding erg laag zijn, zullen ze naar verwachting weer gaan stijgen zodra de reisbeperkingen worden opgeheven.”

De top 5 duurste steden voor het huren van een kamer ziet er als volgt uit:

 1. Parijs – €694
 2. Londen – €658
 3. München – €646
 4. Utrecht – €637
 5. Amsterdam – €618

Een overzicht van de kamerprijzen in Nederland:

 1. Utrecht – €637
 2. Amsterdam – €618
 3. Rotterdam – €550
 4. Den Haag – €548

Huurprijzen voor appartementen stijgen
Tegelijkertijd stijgen de huurprijzen voor appartementen in Europa snel. De prijzen in Rotterdam doorbraken een trend van twee jaar, met een kwartaalstijging van 3,9% naar €1.344. Opvallend is dat de prijzen in Amsterdam nog daalden met -3,6%, ten opzichte van vorig jaar. In Berlijn zijn de gevolgen van het terugdraaien van de huurprijsgrens (de Mietendeckel), direct zichtbaar in de gemiddelde huurprijzen, met een stijging van 10,6% tot €1.240. Hoewel Madrid in het eerste kwartaal een daling liet zien, zien we in dit kwartaal een verhoging van 5,3% tot een gemiddelde van €1.178 per maand.

“Beperkende prijsmaatregelen, zoals de Mietendeckel, bieden geen lange-termijn oplossingen, zoals nu duidelijk zichtbaar wordt,” zegt Seelmann. “Nu we zien dat toeristen weer terugkeren naar Europese steden, moeten lokale overheden resoluut actie ondernemen om het woningaanbod te beschermen. Als steden nu afwachten, zal een groot deel van het aanbod terugkeren naar verhuurplatforms voor vakantiewoningen. Zolang steden er niet voor kiezen om het evenwicht tussen toeristen en lokale bevolking te herstellen, zal de lokale bevolking het onderspit delven. Huurprijzen blijven stijgen wanneer steden het blijven toestaan dat woningen uit de reguliere woningvoorraad aan toeristen worden verhuurd.”

De top 5 duurste steden voor het huren van een appartement:

 1. Parijs – €1.890
 2. Londen – €1.691
 3. Amsterdam – €1.605
 4. Rotterdam – €1.344
 5. Helsinki – €1.329
Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?