Colliers: Woninginvesteringen door het dak in coronajaar

0

De interesse van vastgoedbeleggers in de Europese huurwoningmarkt steeg in coronajaar 2020 tot grote hoogte. In totaal werd er 60,7 miljard euro geïnvesteerd, 18% meer dan het vijfjarig gemiddelde. Nederland staat op plek drie van grootste investeringsmarkten in Europa, na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers.

Vorig jaar werd er ruim 8 miljard euro geïnvesteerd in Nederland, meer dan twee keer zoveel als het tienjarig gemiddelde. Dat komt doordat Nederlandse woningcomplexen nog relatief goedkoop kunnen worden gekocht in verhouding tot wat beleggers betalen in bijvoorbeeld Duitsland of Spanje.

Woningen namen vorig jaar 22% van het totale beleggingsvolume in Europees vastgoed voor rekening, het grootste aandeel in tien jaar. In Nederland lag het zelfs boven de 40%.

”De hoge huurprijzen en de lage risico’s maken huurwoningen een aantrekkelijke investering en dit zal voorlopig ook zo blijven”, zegt onderzoeker Frank Verwoerd van Colliers. ”Een lage plancapaciteit door een gebrek aan ruimte en transformeerbaar vastgoed zorgt ervoor dat het nieuwe aanbod de groeiende vraag de komende jaren niet kan bijbenen.”

Stijgende huurprijzen door woningtekort
Door het grote tekort aan woningen is betaalbaarheid voor veel Europeanen een zorg. Dat geldt zowel voor huur- als koopwoningen. Parijs, Londen, Amsterdam, München en Manchester staan in de top vijf van duurste steden om een huis te kopen. In Amsterdam kun je met een gemiddeld inkomen slechts 17 vierkante meter bekostigen, in Parijs is dit slechts 11 vierkante meter.

Doordat veel Europeanen een koopwoning niet kunnen betalen en niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, zijn ze op de vrije huursector aangewezen. Dat leidt tot tekorten. Gemiddeld zijn huurprijzen in Europa met 15% gestegen tussen 2016 en 2020, maar er zijn grote verschillen tussen landen en steden. Rotterdam, Utrecht, Valencia en Stuttgart zitten met ongeveer 30% bij de grootste stijgers. Vreemde eend is Italië. Daar daalden de huurprijzen met 6% in de laatste vier jaar.

Zorgen leiden tot regulering
De verslechterende betaalbaarheid van huurwoningen leidt tot steeds meer zorgen in de politiek, ook buiten Nederland. In Amsterdam mogen huurprijzen van nieuwe woningen jaarlijks niet met meer dan de inflatie plus 1% worden verhoogd. Ook Berlijn loopt voorop met nieuwe regelgeving om huurprijzen te controleren.

”Regulering van de vooralsnog ‘vrije’ sector zal de interesse van beleggers verminderen”, zegt Verwoerd. ”Dit hebben we eerder gezien in Berlijn. Dreiging van strengere lokale regels op de woningmarkt dragen niet bij aan de interesse van binnen- en buitenlandse beleggers. Investeringen zijn in bijna elke Europese stad juist nodig om de woningmarktproblematiek bij de wortel aan te pakken, namelijk het grote tekort.”

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?