Independer: aantal ‘doe-het-zelf-hypotheekaanvragen’ verviervoudigd

0

De populariteit van de execution only (EO) hypotheek neemt in rap tempo toe. Independer meldt in vier jaar bijna een verviervoudiging van het aantal mensen dat via haar vergelijkingssite zo’n doe-het-zelf-hypotheek uitzocht. Ook dit jaar zet de stijgende trend voort. Vooral jongere starters op de woningmarkt kiezen steeds vaker voor een hypotheektraject zonder adviseur. Hiermee besparen ze tot 1900 euro ten opzichte van een traditioneel hypotheekadvies.

Traditioneel kiezen veel mensen voor een adviseur, die hen begeleidt tijdens het hypotheektraject. Maar het aantal EO-aanvragen groeide bij Independer afgelopen jaren snel. “Vanaf 2017 zagen we jaarlijks in het eerste kwartaal gemiddeld bijna een verdubbeling van het aantal mensen dat koos voor een EO-hypotheek”, zegt Marga Lankreijer van Independer. Vorig jaar was uitzonderlijk omdat door corona en de stijgende hypotheekrente meer hypotheken werden afgesloten dan gewoonlijk. Maar ook dit jaar zien we de populariteit nog steeds toenemen.”

Kostenbesparing tot 1900 euro
Met de keuze voor een execution only-traject besparen mensen fors op de kosten van een hypotheekadviseur. In een EO-traject stel je zelf je hypotheek samen. Je kiest daarbij zelf de vorm, de looptijd, en de beste aanbieder voor jouw situatie. Lankreijer: “Je hoeft overigens niet alles zelf te doen want het werkelijke afsluiten van de hypotheek doen onze experts. Omdat de expert veel minder werk hoeft te doen liggen de kosten op nog geen 600 euro. Dat is een flinke besparing op een traject met een adviseur, waarvoor je gemiddeld 2500 euro betaalt.”

Bredere belangstelling EO-hypotheek
Lankreijer geeft aan dat de EO-markt een paar jaar geleden vooral bestond uit mensen die werkzaam waren in de financiële wereld. “Je moet voor een EO-traject namelijk wel kennis over hypotheken hebben.” Inmiddels is de belangstelling al lang niet meer beperkt tot die groep. Independer ziet vooral bij starters op de woningmarkt in de leeftijd van 20 tot 40 jaar de keuze voor een doe-het-zelf-hypotheek snel toenemen. Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd van mensen die kiezen voor een EO-hypotheek steeds lager wordt. In 2017 was deze leeftijd gemiddeld 36 jaar, dit jaar ligt dit op 31 jaar.

Kennistoets bij EO-traject
Van mensen die kiezen voor een EO-traject wordt verwacht dat ze zich goed verdiepen in hypotheken en in hun eigen financiële situatie. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) stelt namelijk een kennistoets verplicht bij de keuze voor een EO-traject. Lankreijer: “Wij vinden die toets erg belangrijk en leggen de lat daarbij hoger dan de meeste andere partijen. We willen namelijk zeker stellen dat mensen die kiezen voor EO goed begrijpen welke keuzes ze maken tijdens het traject. Sommige partijen bieden meerdere herkansingen als je de toets niet goed maakt. Bij ons moet je hem in één keer goed maken. We willen niet dat mensen met onvoldoende kennis alleen uit kostenbesparing kiezen voor de doe-het-zelfhypotheek.”

Independer raadt mensen die niet slagen voor de toets aan om alsnog te kiezen voor een hypotheekadviseur. “Toch zien wij dat de meeste mensen goed beslagen ten ijs komen. Maar liefst 85 procent van de mensen die de kennistoets maken legt deze succesvol af”, aldus Lankreijer.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?