ALLSAFE gaat 77.000 m² dak bedekken met zonnepanelen

0

Ruimtegever in top 10 bedrijven die meeste energie opwekken.

Opslagverhuurder ALLSAFE Mini Opslag gaat 77.000 vierkante meter dak van 41.250 zonnepanelen voorzien. Daarmee wordt het een van de grootste projecten als het gaat om opwekken van zonne-energie op eigen bedrijfsdaken. Gezamenlijk moeten de zonnepanelen 12.994 megawatt per jaar opwekken. Het project is onderdeel van de duurzaamheidsfilosofie van ALLSAFE.

In Nederland is ongeveer twaalf procent van het zogeheten theoretisch potentiële dakoppervlak van bedrijfsdaken voorzien van zonnepanelen. Dat blijkt uit het recente benchmarkonderzoek ‘Zon op bedrijfsdaken 2021’, uitgevoerd door adviesbureau Over Morgen. Ten opzichte van anderhalf jaar geleden is het dakoppervlak met 5 procent gestegen. ‘Maar het tempo ligt nog te laag en te veel daken blijven onbenut’, concludeert Over Morgen. ALLSAFE neemt die boodschap ter harte: “Waar andere bedrijven wachten op concrete verplichtingen voor duurzaamheid vanuit Den Haag, nemen wij graag een koploperspositie in door nu al actief in te zetten op duurzame energie”, aldus CEO Eric Stubbé.

Geen dak onbenut
De regering moedigt deze actieve houding aan en wil dat meer bedrijven werk maken van energietransitie. Nu komt het geregeld voor dat naast een bedrijfsgebouw een zonnepark is aangelegd, terwijl het dak van het bedrijfspand onbenut blijft. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil daar een eind aan maken. Daartoe kunnen gemeenten vanaf 2022 ondernemers dwingen hun bedrijfsdaken vol zonnepanelen te leggen.

ALLSAFE, de oudste opslagverhuurder van Nederland, gaat nu netto in totaal 77.000 vierkante meter aan dakoppervlakte, verspreid over heel Nederland, voorzien van zonnepanelen. Hetzelfde geldt voor de nieuwe vestigingen die de komende jaren worden geopend, waarmee het totale oppervlak verdubbeld wordt. Daarmee wordt het een van de grootste projecten als het gaat om opwekken van zonne-energie op eigen bedrijfsdaken. Gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, waar bedrijven subsidie aanvragen voor duurzame energieproductie, bevestigen dat. ALLSAFE staat met haar totaal volume in de top 10 aan opwekkingsvermogen.

Impact maken
Stubbé: “Door ons gehele dakoppervlak met zonnepanelen te bedekken kunnen we echt veel impact maken. De subsidieaanvragen zijn inmiddels gestart en deels toegekend. We verwachten dat we in de tweede helft van 2021 de eerste panelen kunnen leggen. We beginnen met vijf vestigingen waarvan de subsidies al binnen zijn. In totaal denken we ongeveer 3.000 units op de daken van deze vestigingen te leggen. Volgend jaar zullen we dan gefaseerd de andere vestigingen bedekken.”

Plaatsing van zonnepanelen is onderdeel van een uitvoerig duurzaamheidsplan. “Door duurzaam te opereren willen we een betere wereld achterlaten voor toekomstige generaties. Afgelopen jaren hebben we al forse stappen op het gebied van duurzaamheid gezet en we blijven er ook de komende jaren sterk op inzetten”, verklaart de CEO. “We grijpen elke maatregel aan om zo duurzaam mogelijk te ondernemen.” Zo moeten alle 36 vestigingen van de ‘ruimtegever’ CO2-neutraal worden. Inmiddels geldt dit reeds voor 24 vestigingen. “Over zes jaar willen we 95 procent CO2-neutraal zijn”, aldus Stubbé. Om dat te bereiken gaat ALLSAFE stoppen met het gebruiken van gas door verwarming overal om te zetten in elektrische verwarming. Onder meer bij de vestiging in Beverwijk is dit al gerealiseerd en negen andere vestigingen volgen op de korte termijn.

Hoge GPR-score
Ook verhuisdozen en verpakkingen die klanten bij ALLSAFE kunnen aanschaffen worden inmiddels duurzaam gefabriceerd: folie is van gerecycled materiaal en biologisch afbreekbaar. Daarnaast is de verlichting in de panden voorzien van bewegingsmelders en is ALLSAFE al heel ver met het recyclen van beton.

Doordat nu al sterk op duurzaamheid is ingezet, heeft ALLSAFE een GPR-score van 8,0. Met die score wordt de duurzaamheid van een gebouw uitgedrukt aan de hand van 5 thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Ter vergelijking: de GPR-score loopt van 0 tot 10. Voor (het volgen van) het Bouwbesluit is een score van 6,0 vereist. Stubbé: “GPR is bekend in de kantorenwereld, maar niet in de wereld van opslagverhuurders. Voor zover we weten zijn we de eerste ruimtegever die met GPR-scores werkt.”

Over ALLSAFE
ALLSAFE werd in 1999 opgericht door Eric Stubbé en is de oudste onderneming in Nederland die met mini-opslag buitenshuis extra ruimte creëert voor bedrijven en particulieren. ALLSAFE Mini Opslag heeft inmiddels 36 vestigingen en is van plan dat aantal in de komende drie jaar te verdubbelen tot zeventig vestigingen. ALLSAFE loopt voorop met innovatie en zet sterk in op duurzaamheid.

ALLSAFE heeft een samenwerking met PostNL waarbij klanten pakketjes bij een ALLSAFE-vestiging kunnen ophalen en verzenden. Het bedrijf introduceerde tevens mrBOX, een innovatieve dienst die het makkelijk maakt om je spullen op te bergen, te organiseren en terug te vinden. ALLSAFE heeft sinds 2018 een meerderheidsbelang in Bandenthuis.nl, de marktleider in mobiele bandenservice. Ook geeft ALLSAFE eigenaren van oldtimers en supercars een opslagmogelijkheid om hun waardevolle bezit te stallen in speciale ALLSAFE Engine Rooms, inclusief bijbehorende diensten zoals een haal- en brengservice.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?