Park Langendijk wordt de nieuwe stadsbuurt van Breda met aandacht voor gezond wonen

0

Wonen naast een van de meest natuur-rijke parken van Breda kan vanaf 2024. BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling transformeert het ziekenhuisterrein Amphia naast het lommerijke stadswandelpark ‘het Zaartpark’ naar een nieuwe stadsbuurt met aandacht voor gezond wonen. De rust en de groene ambiance van het park wordt ver doorgetrokken in de plannen van de nieuwe stadswijk ‘Park Langendijk’.

Bianca Prevoo, locatiemanager bij BPD: “De unieke ligging van dit plangebied vraagt om een aanpak die recht doet aan de groene identiteit van het gebied. Daarom staat groen, als belangrijke drager van gezond wonen, centraal in onze plannen. Wij gaan de verbinding tussen het Zaartpark en de nieuwe stadswijk extra versterken door bijvoorbeeld doorzichten te maken vanuit het park naar de nieuwe omgeving en omgekeerd. Het gevoel van wonen in een park, in het groen willen wij hiermee versterken. Park Langedijk wordt een echte natuurbuurt, die de bestaande landschappelijke en groene kwaliteiten bewaart, versterkt en benut.”

Verder wordt een deel van de aanwezige volwassen boomstructuren behouden. Wat betreft de lage beplanting in de nieuwe buurt worden geneeskrachtige kruiden voor een belangrijk deel gebruikt. Dit als een soort verwijzing naar het medische verleden van het terrein. Maar dit is niet de enige verwijzing naar het verleden. Het Diaconessengebouw vormt een prominente plek in de nieuwe stadswijk.

Bianca:” Wij waarderen het verleden en nemen dit mee in het heden door ons in te zetten het Diaconessenhuis te behouden als hart van de nieuwe stadswijk en te transformeren naar appartementen. Het stimuleren van ontmoetingen vinden wij ontzettend belangrijk, omdat naast groen sociaal contact ertoe leidt dat bewoners meer tevreden zijn met de plek waar ze wonen. Het buurtplein De Brink (zie foto) vormt de centrale ontmoetingsplek .”

In het plan komen rij- en hoekwoningen, 2 onder 1 kapwoningen en appartementen zowel koop als huur. De verwachting is dat in 2023 gestart kan worden met de eerste bouwwerkzaamheden.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?