Boelens de Gruyter ontwikkelt duurzaam bedrijfsgebouw Ranpak

0

Marktleider in duurzame verpakkingsoplossingen verhuist naar Kerkrade.


Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter gaat in het Limburgse Kerkrade een nieuw duurzaam gebouw realiseren voor Ranpak, wereldwijde marktleider op het gebied van duurzame en innovatieve verpakkingsoplossingen. Op deze nieuwe locatie worden behalve ruimtes voor productie en logistiek ook duurzame kantoorruimtes en een grote nieuwe showroom ondergebracht. De oplevering van het gebouw is gepland voor oktober 2022, na de verhuizing biedt de locatie werkgelegenheid voor zo’n 350 mensen.

Het Europese hoofdkantoor van Ranpak is nu gevestigd op meerdere locaties in Heerlen en Kerkrade. Het aan de Amerikaanse New York Stock Exchange (NYSE) genoteerde bedrijf heeft wereldwijd meer dan 700 medewerkers en is actief in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië/Pacific.

Gebied verbeteren
Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd aan de Rimburgerweg 40 op bedrijventerrein Julia in Kerkrade, niet ver van het nieuwe distributiecentrum van Amazon. In september 2020 ging Laura Metaal failliet, na 83 jaar op deze plek gevestigd te zijn. Alle 61 medewerkers stonden op straat. Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter en mede-investeerder Globitas namen het initiatief een nieuw plan te ontwikkelen. Uitgangspunten waren het opnieuw creëren van werkgelegenheid, de invulling van het terrein te verduurzamen en daarmee het gebied als geheel te verbeteren in iedere vorm.

Het nieuwe Europese hoofdkantoor van Ranpak krijgt volgens BREAAM, de certificeringsmethode voor de duurzaam gebouwde omgeving, het certificaat ‘very good’. De ontwikkeling betreft 25.000 m2 productieruimte en logistiek, 3.100 m2 kantoor en 600 m2 showroom. Het gebouw wordt high-end afgewerkt, waarbij het dak wordt voorzien van zonnepanelen. Op het 8 hectare grote terrein past het gebouw goed in de groene omgeving. Het terrein biedt nog ruimte voor een duurzame invulling voor een mogelijk tweede gebouw. Real Effect en BoelsZanders adviseerden Ranpak bij deze transactie, Boelens de Gruyter werd geadviseerd door vastgoedadviseur 3Stone, fiscaal adviseur PWC en juridisch adviseurs Biesheuvel Jansen en Lexence.

Kerkrade steeds meer in trek
Wethouder Schneider van Economische Zaken van de gemeente Kerkrade: “Ik ben verheugd dat dit bedrijf met zo’n 350 arbeidsplaatsen kiest voor Kerkrade en daarmee behouden blijft voor Parkstad Limburg”. “Deze keuze past in de trend van de laatste jaren waarbij de Kerkraadse bedrijventerreinen steeds meer in trek zijn bij logistieke dienstverleners en de medtech. Ook ben ik mijn nopjes dat deze locatie een kwalitatieve goede invulling krijgt in de vorm van een duurzaam ingericht gebouw, zodat duurzaamheid en economie hand in hand gaan.”

”Wij hebben behoefte aan meer professionals en meer bedrijfsruimte om te kunnen voldoen aan de vraag, die hoger is dan ooit door de huidige situatie in de markt”, aldus Eric Laurensse, managing director Ranpak Europe. “Wij zijn dan ook zeer verheugd om op deze nieuwe en duurzame locatie verder te mogen groeien.”

Meer projecten in het zuiden
Directeur Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter: “Deze ontwikkeling en de manier waarop we samen met klant, investeerder en gemeente optrekken, past perfect in onze ambitie om vanuit ons kantoor in Den Bosch steeds meer projecten in het zuiden van het land te realiseren.”

Martijn van Scherpenzeel, namens mede-investeerder Globitas: “Het faillissement van Laura Metaal heeft een grote impact gehad op de gemeenschap. Het is fantastisch dat het plan gelukt is om een nieuwe duurzame invulling te geven aan de omgeving en de maatschappij als geheel, waarbij de werkgelegenheid nu zelfs uitgebreid wordt.”

Over Ranpak
Ranpak werd in 1972 opgericht met als doel het eerste milieubewuste systeem te creëren dat producten tijdens transport beschermt. Het is de missie van Ranpak om duurzame en innovatieve verpakkingsoplossingen te bieden die bijdragen aan het verbeteren van de toeleveringsketen en het verlagen van kosten, het verminderen van de gevolgen voor het milieu en het ondersteunen van een variëteit aan wereldwijd toenemende behoeften. Dankzij de ontwikkeling en verbetering van materialen, systemen en concepten voor totaaloplossingen heeft Ranpak naam gemaakt als innovatief leider in oplossingen voor e-commerce en industriële toeleveringsketens. Het hoofdkantoor van Ranpak bevindt zich in Concord Township, Ohio, VS en het bedrijf telt meer dan 700 medewerkers wereldwijd.

Over Globitas
Globitas is een onafhankelijke ‘hands-on’ investeerder. Vaak stapt Globitas in tijdens speciale situaties om proactief waarde te creëren door innovatie, transformatie en vernieuwende business modellen toe te voegen. Globitas kijkt niet alleen naar het financiële rendement, maar ook naar de lange termijn (sociale) impact, alle stakeholders en de meest duurzame aanpak. Tegelijkertijd helpt Globitas haar portfoliobedrijven om relevant te blijven en een voorsprong op de concurrentie te behouden. Het team van Globitas heeft uitgebreide ervaring in het managen van snelgroeiende bedrijven en (digitale) transformaties.

Over Boelens de Gruyter
Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter is actief over de volle breedte van de markt. Van complexe binnenstedelijke herontwikkeling van woningen en kantoren tot logistieke ontwikkelingen. Boelens de Gruyter heeft ruime ervaring in bestaande gebouwen te transformeren om ze een duurzame nieuwe toekomst te geven. Voorbeelden zijn de succesvolle transformaties van de Parooltoren en Trouwgebouw aan de Amsterdamse Wibautstraat en de herontwikkelingen van de voormalige KPN-gebouwen in Den Bosch en Venlo naar respectievelijk nieuwe woon-/werk- en museum-/werk-bestemmingen. Daarnaast heeft Boelens de Gruyter recent het Europees hoofdkantoor van Rent-All in Bemmel ontwikkeld. Ook is Boerlens de Gruyter partner in de transformatie van de Kanaalzone in Utrecht waar bedrijfsterreinen de komende jaren worden herontwikkeld tot de nieuwe groene stadswijk Merwede.

Share.

Comments are closed.