Terug van weggeweest: kapitaal voor Europese hotelsector

0

Volgens Savills staat er een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal klaar om te investeren in Europese hotels. Een belangrijke trend is de zoektocht naar veilige en bestendige beleggingen, welke zich in het core en prime segment bevinden. Dit is de belangrijkste reden dat de prijzen in het topsegment op dit moment stabiel blijven. De internationale vastgoedadviseur verwacht dat een deel van dit kapitaal vanaf de tweede helft van dit jaar ook ingezet gaat worden ingezet voor hotelbeleggingen, niet alleen in het prime-segment, maar in de gehele hotelmarkt. Er wordt meer marktdynamiek verwacht doordat de verwachtingen van kopers en verkopers wat dichter bij elkaar komen te liggen. De snelheid waarin het herstel zal plaatsvinden, zal gedreven worden door de mate van flexibiliteit van internationale reisbewegingen.

In het eerste kwartaal bedroeg het totale investeringsvolume in de Europese hotelsector € 2,16 miljard. Met € 746,5 miljoen blijft het VK de meest liquide hotelmarkt in Europa, dit is 34,6% van het totale transactievolume, aldus Savills.

De aanhoudende vraag van beleggers wordt in zowel het VK als Duitsland ondersteund door een volwassen hotelsector en de sterke binnenlandse reisbewegingen, met een volume van € 241,1 miljoen in Duitsland in het eerste kwartaal van 2021. Hoewel in beide markten hotels langs de eigen kustlijn en op het platteland de boventoon voeren wat betreft het aantal transacties, zijn de objecten in het topsegment binnen de stadscentra qua volume het meest dominant binnen het totale beleggingsvolume.

Spanje heeft met € 400 miljoen Duitsland ingehaald en komt in het eerste kwartaal van 2021 op de tweede plaats wat betreft liquide markten. Spanje is hiermee goed voor 18,6% van het transactievolume. Volgens Savills komt dit doordat beleggers ervan overtuigd zijn dat het land een belangrijke trekpleister voor toeristen gaat worden in de inhaalslag van internationale reizen.

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment bij Savills Nederland, zegt: “Bij de belangrijke transacties in het eerste kwartaal van 2021 zien we duidelijk een focus op objecten in het topsegment. Zo is de Zetter Group, met drie hotels in het premium segment in Londen, in maart overgenomen door Orca Holdings, met als doel om verdere toegang te krijgen tot belangrijke toegangspoorten van Europa, zoals Parijs, Madrid en Amsterdam. In Stockholm werd de grootste single asset deal van het jaar gedaan met de verkoop van het befaamde Grand hotel voor € 356 miljoen.

De rendementen in het topsegment van verhuurde hotels in Parijs (3,5%), Amsterdam, Berlijn, Londen en München (allemaal 3,75%) blijven het scherpst, in lijn met de sterke vraag van beleggers vanwege de langetermijn fundamentals. De rendementen buiten het topsegment komen waarschijnlijk nog wat verder onder druk. Deze worden directer beïnvloed door een lastige lokale markt, de ESG-condities van een object en financiële uitdagingen.”

Jordy Kleemans, Savills Research & Consultancy, zegt: “In 2021 gaan we de eerste tekenen van herstel zien voor veel hotels, waarbij de langetermijn vooruitzichten veelbelovend blijven. Met de uitrol van vaccinaties in Europa zijn de huidige lockdowns waarschijnlijk de laatste, en is het een kwestie van tijd voordat de vraag weer toeneemt. Nu landen gaan versoepelen verwachten we dat de binnenlandse vakantiemarkt als eerste zal profiteren, gevolgd door een herstel van de internationale vakantiebestemmingen op korte afstand.”

Lees het volledige rapport hier.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?