Deutsche Hypo: Nederlandse vastgoedmarkt begint goed aan het nieuwe jaar

0

Deutsche Hypo REECOX sluit eerste kwartaal van 2021 af met 188,2 punten.

De opgaande lijn van de Nederlandse vastgoedmarkt aan het eind van het jaar, kon ook in het eerste kwartaal van 2021 worden voortgezet. Met uitzondering van de waarde in februari (- 0,1%) werden in januari (+1,6%) en maart (+3,8%) stijgingen gerealiseerd. Aan het eind van het eerste kwartaal behaalde de REECOX Nederland 188,2 punten en steeg hiermee in vergelijking met het voorgaande kwartaal met 5,4%.

Wouter de Bever, hoofd van het Amsterdamse filiaal van de Deutsche Hypo: “Helaas was de coronasituatie in het eerste kwartaal van 2021 in Nederland nog niet goed. Op grond van de aanhoudende lockdownmaatregelen kwamen de B en C detailhandellocaties verder onder druk te staan. Ook hotelinvesteringen hadden te maken met verdere marktwaarde verlagingen. De focus van beleggers bleef gericht op de huizen- en logistieke markt.”

De REECOX presenteert elk kwartaal de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties. Een blik op de inputvariabelen laat in het eerste kwartaal 2021 een uniform positief beeld zien. Hierbij valt het herstel van de belangrijkste aandelenindex AEX opnieuw op: na een sterke groei van 12,0% kwam deze uit op 699,8 punten. Met een groei van 8,0% in het eerste kwartaal van 2021 verliep de ontwikkeling van de vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands iets minder dynamisch, maar toch nog positief. Ook het Nederlandse bedrijfsklimaat steeg met 5,0% naar 97,9 punten.

“De vooruitzichten van de branche zijn voor een groot deel afhankelijk van hoe snel de economische activiteiten en de versoepelingen zullen worden doorgevoerd die voor mei staan gepland” benadrukte de Bever bij de presentatie van de REECOX-resultaten.

Download hier REECOX KW 1 2021.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?