Independer: Steeds meer starters zien af van ontbindende voorwaarden

0

Grote risico’s bij gebreken aan huis.

Bij het kopen van een huis kiezen steeds minder starters voor ontbindende voorwaarden. Op deze manier hopen ze in de oververhitte huizenmarkt meer kans te maken op een woning. Bijna 1/3 van de starters die een hypotheek hebben aangevraagd, gaven aan geen ontbindende voorwaarden te hebben afgesproken. In het eerste kwartaal van 2018 was dit nog 12%, drie jaar later dus 30%. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer.

Met ontbindende voorwaarden kun je nog afzien van het kopen van een huis wanneer het koopcontract al is getekend. Bijvoorbeeld als je de financiering niet rond krijgt of als uit de bouwkundige keuring blijkt dat er verborgen gebreken zijn. “In deze krappe woningmarkt zie je dat starters sneller en ondoordachter handelen. Ze hebben misschien eerder al achter het net gevist en doen alles om maar een huis te bemachtigen. Met alles risico’s van dien.”, aldus Marga Lankreijer-Kos hypotheekexpert van Independer. Want als je zonder ontbindende voorwaarden moet afzien van de koop kunnen daar boetes van soms wel tien procent van de koopsom op staan.

“Recent hebben een klant geholpen waar na een bouwkundig onderzoek de fundering van het huis erg slecht bleek. Reparatie zou tienduizenden euro’s hebben gekost. Gelukkig hadden we de klant geadviseerd om niet zonder ontbindende voorwaarden een hypotheek te nemen. Daardoor konden ze nog onder de koop uit en is een financiële strop voorkomen”, aldus de hypotheekexpert.

Lankreijer-Kos: ”Een huis kopen is een belangrijke stap in je leven. Ga daar niet roekeloos mee om en laat je alsjeblieft goed adviseren door bijvoorbeeld een aankoopmakelaar en een hypotheekadviseur”.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?