CBRE: Meer beleggingen in logistiek vastgoed dan in woningen in eerste kwartaal 2021

0

Langzame start woningsector vanwege overdrachtsbelasting.

Voor het eerst sinds 2014 is er in een kwartaal meer belegd in logistiek vastgoed dan in woningen. Logistiek vastgoed profiteert van de toegenomen vraag naar distributiecentra voor e-commerce. Zelfs in kantoren werd de afgelopen drie maanden meer belegd dan in woningen. Het totale volume over het eerste kwartaal van 2021 bedraagt € 2,1 miljard, waarvan 37% is belegd in logistiek vastgoed, 29% in kantoren en 25% in woningen. Het kwartaalvolume daalt significant ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: er werd nu in totaal 44% minder belegd.

Minder woninginvesteringen
“De terugval in woninginvesteringen komt voornamelijk door de verhoging van de overdrachtsbelasting in januari dit jaar, waardoor veel portefeuilleverkopen die gepland stonden voor 2021, al eind 2020 verkocht werden. Wel zien we dat de verkoop van nieuwbouwontwikkelingen onverminderd doorzet,” vertelt Thomas Westerhof, Head of Residential Investments bij CBRE.

Verkoop grootste distributiecentrum van Nederland
Het volume voor logistiek vastgoed piekte door de recente verkoop van het Zalando-distributiecentrum in Bleiswijk. Dit is het grootste e-fulfillment center van heel Nederland en beslaat ruim 140.000 m². Qua verkoopbedrag was het de grootste single asset deal ooit in logistiek vastgoed, goed voor ruim een kwart van het totale logistieke beleggingsvolume.

Grote transacties kantoren
De verhoudingen tussen de verschillende vastgoedsectoren zijn het afgelopen kwartaal flink opgeschud. Dat komt niet alleen door de overdrachtsbelasting en de piek in logistiek. In de kantorensector – waar het over het algemeen nog altijd erg rustig is – vond een aantal grote portefeuilletransacties plaats, goed voor bijna een derde van het totale beleggingsvolume in kantoren.

Inhaalslag tweede helft 2021
“Hoe de vastgoedbeleggingen volgend kwartaal exact uitpakken, is nog even afwachten. Logistiek blijft goed presteren, maar in de woning- en kantorensector zal het voorlopig rustig blijven. Wel merken we dat een groot deel van de verkoopprocessen wordt uitgesteld totdat er weer kan worden gereisd. De verwachting is daarom dat in de tweede helft van dit jaar een groot deel van de achterstand zal worden ingehaald,” aldus Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets bij CBRE.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?