Alleenstaande starter moet gemiddeld 29.500 euro eigen geld meenemen voor huis van 60 m²

0

Alleenstaande starters onder de 35 die modaal verdienen (€ 36.000) moeten voor een woning van 60 m² gemiddeld minstens € 29.500 eigen geld inleggen. Dit is 7.000 euro meer dan 2 jaar geleden. Toch zal het zelfs met dit geld in ruim 100 gemeenten lastig worden om de gewenste 60m2 te bemachtigen. Dit blijkt uit de Eigen Geld kaart van hypotheekadviseur Independer en woonplatform Jumba.nl die per gemeente toont hoeveel eigen geld een starter gemiddeld moet meenemen om een goede kans te maken op een woning.

35 of ouder? Dan moet je ruim 33.000 euro inleggen
Starters en doorstromers onder de 35 jaar hoeven vanaf dit jaar geen overdrachtsbelasting te betalen voor huizen tot 400.000 euro. Alleenstaande starters van 35 jaar en ouder kunnen geen aanspraak maken op deze tegemoetkoming, en betalen daardoor zo’n € 3.600 meer. Zij moeten gemiddeld €33.100 inleggen voor een gemiddelde woning van 60 m². Dit is ruim € 10.000 meer dan 2 jaar geleden.

Meeste starters leggen maximaal € 20.000 in
Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat 66% van de starters in 2020 maximaal €20.000 inbracht bij de aanschaf van een woning. Met dit geld maken starters in ongeveer 190 gemeenten een goede kans om een woning van 60 m² te vinden. Voor een redelijke kans op een huis van minstens 80 m² kunnen starters nog maar in 65 gemeenten terecht.

Utrecht het moeilijkst
Door de gespannen huizenmarkt stijgen de gemiddelde vierkante meterprijzen snel in grote delen van Nederland. In de provincie Utrecht heeft een starter momenteel de minst gunstige vooruitzichten op de woningmarkt. Van de 26 gemeenten maken starters met een modaal inkomen en € 20.000 eigen geld alleen in Rheenen en Veenendaal een redelijke kans op een woning van 60 m². Voor starters van 35 of ouder blijft er ‘slechts’ een gemeente over (Rheenen).

Eigen Geld Kaart Nederland
Hoeveel eigen geld nodig is om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren. Het inkomen, de regio en het aantal vierkante meters wegen hierbij het zwaarst. Eigen geld is altijd nodig om de kostenkoper te betalen zoals de notaris, overdrachtsbelasting (als je ouder dan 35 jaar bent) en de taxatie. En als je een huis wilt kopen dat duurder is dan wat je maximaal kunt lenen, heb je uiteraard ook extra eigen geld nodig.

Op basis van deze factoren ontwikkelde Independer en Jumba.nl de ‘Eigen Geld Kaart’ die visueel inzichtelijk maakt hoeveel eigen geld men gemiddeld nodig heeft bij de aankoop van een huis. Binnen de Eigen Geld Kaart kan je in alle regio’s van Nederland filteren op verschillende inkomensgroepen en het aantal vierkante meters.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?