Huurprijsdaling ingezet in alle G5-steden

0

Voor het eerst werd er in de vijf grootste steden van Nederland overal prijsdalingen gemeten op Pararius. De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het eerste kwartaal van 2021 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Nieuwe huurders betaalden € 16,34 per vierkante meter per maand, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

“Vorig kwartaal daalden de huurprijzen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. “In Utrecht was dit vorig kwartaal nog niet het geval, toen bleven de prijzen gelijk aan het jaar ervoor.” In het eerste kwartaal van 2021 daalde de gemiddelde huurprijs van woningen in de vrije sector in de Domstad met 0,7 procent naar €17,78 per vierkante meter per maand.

In Den Haag daalde de gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector met 3,5 procent naar € 15,95 per vierkante meter per maand. In Eindhoven daalden de prijzen minder hard: in het eerste kwartaal van 2021 daalde de gemiddelde huurprijs met 2,4 procent naar € 14,08 per vierkante meter per maand.

Amsterdam
De huurprijzen in Amsterdam dalen sinds het tweede kwartaal van 2020 en deze prijsdaling zet onverminderd door: nieuwe huurders betaalden het afgelopen kwartaal 7,4 procent minder dan een jaar geleden. Een vrije sector huurwoning kost in de hoofdstad gemiddeld € 21,76 per vierkante meter per maand. Sinds de eerste metingen van Pararius (Q1 2011) werd niet zo’n grote procentuele prijsdaling gemeten. Het is bijna zes jaar geleden (Q3 2015) dat de vierkantemeterprijs in Amsterdam op dit niveau lag

Tom Booij, eigenaar van Booij Makelaardij, geeft aan dat gemeubileerde appartementen, met name in de binnenstad en Amsterdam Zuid, niet meer zo snel verhuurd worden als een jaar geleden. “Ons aanbod bestaat vaak uit centraal gelegen huurwoningen met een groter oppervlakte die in het duurdere segment vallen. Wij merken dat sinds de coronacrisis de vraag van internationale klanten zoals expats en bedrijven is afgenomen. Als huurwoningen langer leeg blijven omdat ze minder makkelijk verhuurd worden, is het een logisch vervolg dat de prijzen naar beneden worden bijgesteld door de verhuurder”, zegt Booij.

Rotterdam
De prijsontwikkelingen in Rotterdam zijn vergelijkbaar met Amsterdam: ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 daalden de gemiddelde vierkantemeterprijs met 7,8 procent. Een huurwoning in de vrije sector kostte per vierkante meter gemiddeld € 15,20. Op wijkniveau lopen zowel de huurprijzen als de verhouding tussen prijsstijgingen en -dalingen nog uiteen.

Middelgrote steden
Middelgrote steden in Nederland laten een verdeeld beeld zien. Net als in de grote steden daalden de huurprijzen het afgelopen kwartaal in Alkmaar (-11,7%), Amstelveen (-12,7%), Dordrecht (-11%), Haarlem (-8%), Hilversum (-4,6%), Leiden (-6,6%), Roermond (-9,2%) en Schiedam (-4,4%). In andere middelgrote steden in Nederland stijgen de huurprijzen in de vrije sector nog wel.

In Amersfoort (17,2%), Leeuwarden (+7,2%), Enschede (+6,6%), Bergen op Zoom (+5,9%), Apeldoorn (+5%) stegen de huurprijzen afgelopen kwartaal met meer dan vijf procent. Ook in Deventer (+3,5%), Groningen (+4%) en Tilburg (+3%) werden prijsstijgingen gemeten. De Groot: “Je ziet dat de rek in de randstadprovincies eruit is. Huurprijsdalingen vinden vooral plaats in Noord- en Zuid-Holland, de duurste provincies van Nederland.”

In vijf Nederlandse steden ligt de gemiddelde vierkantemeterprijs boven het landelijk gemiddeld van € 16,34. Drie van deze steden bevinden zich in Noord-Holland, wat verklaart waarom deze provincie veruit de duurste provincie is om te huren. Het gaat om Amstelveen (€ 17,58), Amsterdam (€ 21,76), Haarlem (€ 17,90), Leiden (€ 16,91) en Utrecht (€ 17,78).

Huurwoningmarkt is uit balans
De prijsontwikkelingen op de huurwoningmarkt liggen in lijn der verwachting. “Het huurplafond is in veel grote steden inmiddels bereikt en COVID-19 versterkt dit effect. Mensen kunnen en willen niet meer betalen, dus stagneren de huurprijzen. De Nederlandse woningmarkt kampt nog steeds met een groot woningtekort”, aldus De Groot.

De Groot is van mening dat politieke initiatieven om de woningmarkt meer in balans te brengen, vooral symptoombestrijding zijn. “De verhoudingen in de huurmarkt zijn uit balans. Er is een te groot aandeel aan sociale huurwoningen en het aandeel vrije sector huurwoningen is veel te klein.” Daarnaast vindt De Groot dat de rol van alle beleggers (particulier en institutioneel) onderbelicht blijft en dat ze door de huidige regelgeving steeds meer ontmoedigd worden om te willen investeren in de vrije huursector. “Hun bijdrage zou juist gestimuleerd moeten worden. Wanneer het woningaanbod in de vrije sector wordt vergroot, komen vraag en aanbod weer dichter bij elkaar. Uiteindelijk zal dit leiden tot dalende huurprijzen in de vrije sector.”

Klik hier om de volledige huurmonitor te openen.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?