ABN AMRO: Huizenprijzen verder omhoog; starter heeft het nakijken

0

De huizenprijzen zullen dit jaar nog harder gaan stijgen dan werd verwacht. Eerder werd door het Economisch Bureau van ABN AMRO gedacht dat de stijging 5 procent zou zijn. Nu is dat bijgesteld naar 7,5 procent. Dat staat in de nieuwste Woningmarktmonitor die vandaag (13 april 2021) is gepubliceerd.

De eerste twee maanden van dit jaar zijn er meer huizen verkocht, maar dat komt omdat veel starters tot 2021 hebben gewacht. Dit heeft te maken met de overdrachtsbelasting die dit jaar is verlaagd. Tegelijkertijd is de verwachting dat veel mensen dit jaar minder inkomen hebben. Zeker als de overheid de steunmaatregelen gaat afbouwen, kan de werkloosheid gaan groeien. Ook worden er nog steeds te weinig nieuwe huizen gebouwd.

ABN AMRO verwacht daarom dat de prijsstijging volgend jaar lager zal zijn en dat het aantal verkochte huizen dit jaar daalt met 10 procent. De verwachting is dat het aantal verkochte huizen in 2022 met 5 procent zal dalen.

Prijsstijging hoogste in twintig jaar
De stijging van de huizenprijzen (2,5 procent in januari en 1,1 procent in februari ten opzichte van de maand ervoor) heeft ook te maken met de maatregelen die per 1 januari zijn doorgevoerd. Behalve de aanpassing van de overdrachtsbelasting, ging het NHG-grensbedrag (Nationale Hypotheek Garantie) omhoog. Ook het maximale hypotheekbedrag voor partners op basis van hun inkomen en voor starters met een studieschuld gingen omhoog.

Doordat de vraag naar huizen toeneemt, zijn prijsstijgingen het gevolg. Zo kost een huis nu gemiddeld 10,4 procent meer dan vorig jaar in dezelfde tijd. Dit is de hoogste prijsstijging in twintig jaar. Starters profiteren daardoor nauwelijks van de lagere overdrachtsbelasting. Als de huizenprijzen zo hard stijgen, wordt een woning kopen toch nog steeds moeilijker. Voor huizenbezitters geldt daarentegen dat hun woning juist in waarde stijgt.

Nieuwbouw cruciaal
Nieuwbouw is doorslaggevend om starters en andere woningzoekenden vooruit te helpen, maar dat is niet eenvoudig, benadrukt Philip Bokeloh. Hij is econoom ‘Woningmarkt’ bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. “Gezien het beperkte aantal bouwvergunningen en de aanhoudende stikstofcrisis, zal de bouw van nieuwe huizen ook in de komende jaren tegenvallen. Wij verwachten dat het gebrek aan nieuwbouw in combinatie met de sterke vraag, zal bijdragen aan de aanhoudende prijsstijgingen op de woningmarkt.”

“Per saldo lijkt de versoepeling van de maatregelen op de oververhitte woningmarkt vooral positief uit te pakken voor bestaande woningbezitters, terwijl het tegendeel het geval is voor starters,” zegt Philip Bokeloh. “Doordat de doorstroming naar nieuwbouw in het gedrang komt, wordt ook het aantal transacties van bestaande woningen getemperd. We verwachten dan ook dat het aantal verkochte huizen -mede door het gebrek aan nieuwbouw- in 2021 met 10 procent en volgend jaar met 5 procent zal dalen.”

Het hele rapport is hier te downloaden.

Bron.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?