HousingAnywhere: Impact van de pandemie nog altijd voelbaar op de Europese huurmarkten, maar steden kunnen vast na gaan denken over de toekomst

0
  • In Amsterdam nemen de scherpe huurprijsdalingen van 2020 langzaam af
  • Huurprijzen voor appartementen in Den Haag blijven dit kwartaal stabiel en nemen vergeleken met vorig jaar zelfs toe
  • Huurprijzen nog steeds sterk beïnvloed door regionale lockdowns, maar de daling vertraagt
  • Herstel van huurprijzen verwacht nu vaccins beschikbaar komen voor alle bevolkingsgroepen
  • Post-Covid-19-strategie kan herhaling van fouten uit het verleden helpen voorkomen
  • Italië en Spanje laten nog steeds de grootste daling van huurprijzen zien

Het HousingAnywhere International Rent Index-rapport voor Q1 2021 laat zien dat de Europese huurmarkten nog steeds zware gevolgen ondervinden van COVID-19 en de regionale lockdowns. Maar er is iets aan het veranderen: de huurprijzen dalen minder snel dan in het voorgaande kwartaal. Nu vaccins wereldwijd beschikbaar komen, gloort er licht aan de horizon.

De trend van dalende huren zwakt af
In Amsterdam nemen de scherpe dalingen van de huurprijzen zichtbaar in 2020 af: appartementen met één slaapkamer dalen met 2%, vergeleken met 2,3% vorig kwartaal, wat resulteert in een gemiddelde van EUR 1.603 per maand of EUR 25,5 per vierkante meter.

In Berlijn daalden de huren in 2020 als gevolg van de ingestelde huurlimiet, maar nu laten de huurprijzen voor appartementen in Berlijn voor het eerst weer een scherpe stijging zien van 11% naar EUR 1.122 per maand, of gemiddeld EUR 25,3 per vierkante meter. Sinds de introductie van de betwiste Mietendeckel in februari 2020, daalden de huren tussen de 10 en 15%. Hoewel de huren in de hoofdstad aanzienlijk lager werden dankzij de huurlimiet, heeft diezelfde limiet er ook voor gezorgd dat de Berlijnse huurmarkt met meer dan 50 procent is gekrompen, zo stelt het Duitse Economisch Instituut (DIW).

De huurprijzen in Madrid stegen voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2020. De prijzen voor appartementen met één slaapkamer stegen met 1,4% naar 1.119 euro, een gemiddelde van 18,5 euro per vierkante meter. Omdat toeristische accommodaties niet geboekt werden, kwamen er veel appartementen in de hogere prijssegmenten op de residentiële markt beschikbaar, die onder een voorgesteld huurplafond valt.

Ook in Barcelona wordt een huurplafond voorgesteld om de scherpe huurprijsstijgingen tegen te gaan, waardoor de Catalaanse huurmarkt krimpt. De sterke prijsdaling van het afgelopen kwartaal vertraagt: de huurprijzen voor appartementen zijn 4,4% gedaald in vergelijking met 4,9% in het vorige kwartaal, wat resulteert in een gemiddelde huurprijs van 1.130 euro of 17,2 euro per vierkante meter.

Wenen breekt met de sterke neerwaartse trend van de voorgaande kwartalen. Wetgeving die kortetermijnverhuur tegen moet gaan, gecombineerd met een afgenomen internationale vraag, heeft nog steeds invloed op de huurprijzen, maar minder dan in voorgaande kwartalen. De prijs voor appartementen met één slaapkamer daalt met 8,5% in vergelijking met 10,5% vorig kwartaal, wat resulteert in een gemiddelde huurprijs van 876 euro per maand of 19,3 euro per vierkante meter.

De weg naar herstel voor de huurmarkt
Omdat de tendens op de huurmarkt nauw verbonden lijkt te zijn met de uitrol van de vaccins, is enige voorzichtigheid geboden op de weg naar herstel, zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere:

“De distributie van de vaccins verloopt langzamer dan we wereldwijd hadden gehoopt. En dat remt het herstel van de huurmarkten af. Bovendien verwachten we dat het tekort in aanbod terug zal keren zodra de lockdowns worden opgeheven. Airbnb-appartementen die tijdens de pandemie beschikbaar kwamen op de residentiële huurmarkt, zullen dan weer verdwijnen naar de toeristenindustrie, tenzij overheden maatregelen nemen om de woningvoorraad te beschermen.”

Sommige steden beperken nu al het aantal woningen dat uit de woningvoorraad kan worden gehaald voor vakantieverhuur. In de meeste grote steden zijn er echter nog altijd grote tekorten. Er werden de afgelopen tijd nauwelijks nieuwe accommodaties gebouwd of voltooid en universiteiten rapporteerden een hoger aantal inschrijvingen, met een piek in september. Seelmann:

“We adviseren gemeentebesturen om de beschikbare data in hun voordeel te gebruiken. Dit is hét moment om na te denken over een huurvoorraadstrategie voor na de pandemie.”

Over de HousingAnywhere Internationale Huur Index
Voor deze tiende editie van de huurprijsindex analyseerde HousingAnywhere 105.789 woningen, die tussen januari 2020 en maart 2021 op het platform werden geadverteerd. Om ervoor te zorgen dat de gegevens representatief zijn, werden woningen die geen actieve belangstelling van potentiële huurders kregen, en vermeldingen die als uitzonderingen werden gezien, buitengesloten. Woningen die worden vermeld als te duur of goedkoop, zijn niet meegenomen in dit rapport omdat ze de gegevens zouden vertekenen. Het rapport omvat steden die een steekproef kunnen bieden die groot genoeg is om de gegevens betrouwbaar te houden. Er worden alleen gegevens getoond voor eenpersoonskamers in gedeelde woonarrangementen, studio’s en appartementen met één slaapkamer. Het rapport is tevens beschikbaaar in het Engels, Spaans, Italiaans en Duits.

Over HousingAnywhere
HousingAnywhere is ’s Europa’s grootste marktplaats voor huurwoningen, met 10 miljoen unieke bezoekers per jaar en 60.000+ huurwoningen. Young professionals en studenten opzoek naar een huurwoning worden gekoppeld aan accommodatie-aanbieders, variërend van particuliere vastgoedeigenaren tot grootschalige vastgoedbeheerders. Via het geavanceerde platform boeken huurders voor een langer verblijf en huren zij doorgaans een woning voor 3 tot 12 maanden. De Rotterdamse technologie start-up heeft zo’n 140 mensen in dienst. Momenteel focust de startup zich op 32 Focus Cities in Europa, met plannen om zijn voetafdruk snel uit te breiden.

Share.

Comments are closed.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?